Biomasa je ime, ki označuje vrsto materialov: od gozdnih, mlinskih, živinorejskih in poljskih ostankov do odvečnih pridelkov, hitro obnovljivih dreves in rastlin (denimo trave) ter celo živalskih in industrijskih odpadkov. Vse te materiale lahko z zažiganjem enostavno spremenimo v gorivo oziroma vir energije. Tako se lahko ogrevamo ali preskrbujemo z elektriko.

sekanci_biomatic_vecji_kotli_w512.jpg

Biomasa je bolj ekološka

Z uporabo takšnega goriva koristno uporabimo kopico odpadkov, ki bi sicer morda končali na napačnem mestu, poleg tega pa še poskrbimo, da v ozračje ne spuščamo toliko toplogrednih plinov. Biomasa jih z gorenjem pravzaprav sprosti približno toliko, kolikor jih nato rastline potrebujejo za svojo fotosintezo. Za povrh gorenje biomase v ozračje ne spušča žvepla, ki je krivec za kisli dež.

Fosilna goriva bodo nekega dne presahnila, biomasa pa bo še vedno na voljo, saj je obnovljv vir energije. Les bo spet zrasel, pridelka bo preveč, živali pa bodo še vedno dajale odpadke. Potreba po alternativnih načinih pridobivanje energije je trenutno pravzaprav ogromna, vendar pa je na žalost biomasa še vedno dražja od fosilnih goriv. Prav zato ekologi države in mednarodno skupnost opozarjajo, da morajo najti način, da znižajo ceno njene proizvodnje in predelave. Trenutno je najbolj priljubljena vrsta biomase les, ki ga že stoletja uporabljamo za ogrevanje in kuhanje. Kupimo lahko denimo kotel na lesne pelete.

 

lesni_peleti.jpg

Poleg tega je mogoče biomaso spremeniti v druge, za nekatere panoge še bolj funkcionalne vire energije – denimo v metan, etanol ali biodizel.