Vrtnarstvo pozna dobro preizkušeno metodo, ki preprečuje nastanek nezaželenega plevela. Čez prst lahko položite steljo, ki bo preprečila rast plevela, ki duši druge rastline in jim krade hranila.

garden3.jpg

Kaj je sploh stelja?

Stelja je lahko organska ali pa ne. V prvem primeru lahko čez prst posujemo koščke lesa, listje, travo, iglice ali slamo. Večina vrtnarjev izbere eno od teh možnosti, saj se organske snovi skozi čas razgradijo in prst dodatno nahranijo. Vendar pa je to lahko tudi njihova pomanjkljivost, saj jih moramo, medtem ko se razkrajajo, ves čas dodajati. Najhitreje se razgradita prav trava in listje, najpočasneje pa koščki lesa, ki jih moramo menjati le enkrat letno.

Poleg organske poznamo tudi neorgansko steljo: pesek, prod, kamenčke, celo gumo v koščkih. Takšne stelje ni potrebno menjati, zato pa v vrtu tudi ne pusti nobenih dodatnih hranil. Zelo priporočljiva je v nekoliko bolj hladnem podnebju, saj posebno črna guma povzroči, da se prst hitreje segreje.

mulch_3.jpg

Kako jo postlati?

Plast lesenih koščkov naj bo debela kar od pet do sedem centimetrov, plast iglic pa celo do deset centimetrov. Plast trave ali listja naj po drugi strani nikoli ne presega pet centimetrov, saj se sicer lahko, ko je mokra, hitro sprime. Stelja, ki ni organska, naj tvori plast, ki je debela od pet do sedem centimetrov. Vsako steljo posujte tako, da rastlinam pustite nekaj prostora.