Če nas že ujamejo, ko smo na prostem, doma ni več nobenega izgovora, zakaj bi nas komarji še naprej pikali. Na tržišču namreč obstaja praktična zaščita proti komarjem, ki jo namestimo na okna in vrata, skozi katera ne spusti več nadležnega mrčesa.

rolo_komarnik_net.jpg

Komarnik naj bo prilagojen vašemu domu

Da bi bil komarnik učinkovita pregrada, mora biti prilagojen vašim oknom in vratom. Kot razlaga Luka Klančnik iz podjetja Roltek, mora biti ta pravilno izmerjen in nato izdelan po meri. Strokovna pritrditev pa prepreči, da bi ostala kaka odprtina, kar dosežemo tudi s pomočjo ščetk, ki so obrnjene proti okvirju. Namestitev sicer ni zapletena in ne vzame veliko časa. Odvisno od izbranega tipa komarnika namreč traja le od deset minut do ene ure.

Izbirate lahko med različnimi tipi namestitve komarnikov.Če obenem kupujete tudi zunanja senčila, podjetje Roltek priporoča izbiro vanje vgrajenih komarnikov. Takšen model se imenuje rolo komarnik in deluje kot roleta (lahko ima celo motor), ko ga ne potrebujemo, pa se skrije v zgornjo omarico. Mogoče ga je namestiti tudi naknadno, vendar pa ima v tem primeru svojo omarico. Primeren je predvsem za okna, medtem ko za vrata priporočajo krilni komarnik, ki je prav tako ob strani pritrjen na tečaje. Na panoramske stene po navadi namestimo drsni komarnik, ki ima lahko eno, dve ali tri drsne ploskve, na okna, ki jih redko odpiramo (denimo v kleti ali shrambi), pa fiksni komarnik.

krilni_komarniki_main.jpg

Komarnik ne moti pogleda skozi okno

Mnoge skrbi, da bo komarnik zmotil skrbno urejen videz interjerja, vendar pa Luka Klančnik pojasnjuje, da je komarnik na zunanji strani okna, zato lahko iz sobe vidimo edino mrežico. Ker so aluminijasti okvirji na voljo celo v več kot tristo različnih odtenkih (med katerimi nekateri posnemajo tudi videz lesa), pa jih je po navadi mogoče brez težav uskladiti tudi z okni in fasado. Na izbiro je še več vrst mrežic, ki so na voljo tako v sivi in antracitno črni barvi kot tudi v povsem nevidni obliki.

Pozimi, ko komarnika ne potrebujete več, ga lahko snamete in pospravite, navijete v omarico (če imate rolo komarnik) ali ga enostavno pustite na oknu, saj je odporen proti vsem vremenskim razmeram. V podjetju Roltek poleg tega zagotavljajo, da so njihovi komarniki notranje tako ojačani, da njihovih spojev vsakoletno snemanje in ponovno nameščanje ne poškoduje.

drsni_komarnik_maini.jpg

Čiščenje je enostavno

Preprosto pa je tudi vzdrževanje, saj komarnike po potrebi samo obrišemo z vlažno krpo. Nekoliko več čiščenja po besedah Luke Klančnika morda potrebuje le komarnik, ki hkrati ščiti proti cvetnemu prahu, saj se slednji v času močnega cvetenja malce trdneje prilepi na mrežico.