Ravno prav velik družinski dom v Avstraliji je zasnoval arhitekturni biro Andrew Maynard Architects. Želja naročnikov je bila velik dnevni prostor s kuhinjo, jedilnico in delom za posedanje, ki se večji del dneva koplje v obilju dnevne svetlobe. Arhitekti so takšni želji seveda z lahkoto ustregli s postavitvijo panoramskih sten, nato pa so jakost svetlobe omejili z nadvse inovativno in privlačno idejo – z nalepko za okna.

Element, ki ne deluje vpadljivo

tattoohouse_ama9.jpg

Nalepka za okna ne deluje prav nič kičasto ali vpadljivo, saj predstavlja drevo, torej element, ki ga lahko najdemo v okolici; hkrati pa je ideja drevesa tako odlična tudi zato, ker interjer tako kot dejansko drevo ščiti s svojo senco. Ker je to v tem primeru statično in ni resnično, pa tudi nikoli ne postane preveliko ali premajhno, niti ga ni potrebno obrezovati. Pod svojimi vejami stanovalcem nudi nemoten razgled, v zgornjem nadstropju, kjer ima krošnjo, pa jim omogoči večjo zasebnost.

tattoohouse_ama2.jpg

Panoramske stene se lahko tudi enostavno razprejo in ob lepem vremenu skorajda zabrišejo razliko med zunanjostjo in notranjostjo. Ker je dnevni prostor tako velik, njegovi različni predeli pa niso strogo ločeni, temveč praktično prehajajo eden v drugega, pa tudi sicer daje močan občutek odprtosti.

Interjer, udoben poleti in pozimi

tattoohouse_ama3.jpg

Poleg vsega so arhitekti poskušali ustvariti interjer, ki bi bil udoben tako poleti kot tudi pozimi. Kakovostno steklo omogoča, da poleti zrak znotraj ostaja hladen, pozimi pa topel. Severni del hiše pa je oblikovan tako, da v notranjost spušča nižje zimsko sonce, zaustavlja pa višje poletno. Za učinkovito zračenje je poskrbljeno z nekaj manjšimi okni, ki se enostavno odpirajo in omogočijo, da tok vetrov zapiha skozi prav vse prostore.