Pred štirimi leti so se člani ameriškega kongresa odločili, da bodo priredili tekmovanje, na katerem bodo poskušali razviti ultra učinkovito varčno sijalko, ki bo kar najboljše nadomestilo za zamenjavo klasičnih sijalk na žarilno nitko. Na tekmovanje se je prijavilo več priznanih podjetij, ki se ukvarjajo z razsvetljavo. Predstavili so svoje izdelke, ki so jih nato več kot 18 mesecev skrbno testirali.

philips_light_bulbs.jpg

83-odstotni prihranek energije

Testiranje je potekalo vsak dan v laboratoriju in na terenu, sijalke pa so bile izpostavljene ekstremnim temperaturnim in drugim pogojem, ki jih običajne sijalke ne bi prenesle. Izmed vseh se je najbolje izkazala Philipsova sijalka, ki bi jo lahko na maloprodajne police izstrelili že naslednje leto. Za to, da  oddaja enako svetlobo kot standardne 60-vatne sijalke na žarilno nitko, porabi manj kot 10 vatov, zaradi česar prihrani okoli 83 odstotkov energije. To je tudi najbolj testirana sijalka v  zgodovini razsvetljave.

screen_shot_2011_08_03_at_10_45_03_am.jpg

25.000 ur delovanja

Zmagovalno podjetje je dobilo tudi dobrih 7 milijonov evrov denarne nagrade (10 milijonov ameriških dolarjev), ki jih bo vložilo v proizvodnjo sijalk. Nagrajena sijalka naj bi delovala kar 25.000 ur, kar je najdaljša življenjska doba sijalk doslej.