Predvsem morata imeti balkon in terasa vedno kakovostno ograjo, čeprav otrok še vedno lahko pade skozi njene rešetke, spleza čez njo ali se zagozdi in zaduši pod njo. Najboljša rešitev je vsekakor, da tudi na balkonu ali terasi otroka vedno nadzirate, vendar pa lahko tudi ograjo spremenite tako, da zanj predstavlja veliko manjšo nevarnost.

Kakšna je varnejša ograja?

Najprej preverite, da na vašem balkonu ali terasi ni odprtin, ki bi bile večje od 10 centimetrov. Če ima vaša ograja precej razmika med posameznimi letvicami, lahko morda med njimi namestite dodatne. Še bolje bo, če jo prekrijete s pleksi steklom ali pa vsaj prozorno plastiko (saj je pleksi steklo precej drago, poleg tega pa vam ga mora namestiti strokovnjak). Prav tako naj ograja ne bo sestavljena iz horizontalnih letvic, saj se bo otrok želel po njih povzpeti na vrh, od tam pa lahko pade čez. Če morda s terase vodijo stopnice na vrt, tja postavite vrata, ki jih lahko zaklenete.

cg1.jpg

Pravočasno predvidite nevarnost

Pazite tudi, da vrtno pohištvo nikoli ne postavite ravno ob ograjo. Tako lahko otrok spleza na stol, nato pa še na mizo, se prime za zgornji del ograje in spleza še na njo. Takšne nevarnosti predvidite in jih še pravočasno odstranite. Ker je otroka vedno najbolje nadzorovati, na okna, ki vodijo na balkon ali teraso, namestite ograjo, ki mu bo preprečevala, da bi, ko je odprto, sam splezal ven. Na balkonska vrata zaradi tega namestite otroško ključavnico. Če ste na obisku in opazite preveč razmika med letvicami ograje, otroka enostavno ne spustite na balkon. Čeprav ga nadzorujete, je že sekunda nepozornosti dovolj, da se zagozdi med nje.