Nekoč sta obstajali le dve osebnosti: ljudje, ki so kupili samo najbolj potrebne naprave, in ljudje, ki so morali kupiti vse mogoče naprave. Toda z razvojem tehnologije so se pojavili še drugi načini obnašanja; mi pa si bomo predvsem ogledali, ali so okolju prijazni.

Ponosni zbiralec

Takšni ljudje imajo doma vse naprave, ki so se pojavile na trgu tehnike v času njihovega življenja. Čeprav nečesa sploh več ne uporabljajo, so prepričani, da jim bo nekoč vsaj kak del prišel prav. Poleg tega z veseljem spremljajo, kako so se stvari razvijale skozi čas. Nenehno kupovanje novih naprav seveda ni ekološko, saj se je primerno naučiti vse stvari popolnoma porabiti; je pa pozitivno, da se namesto na smetišču njihove naprave nabirajo doma.

Zbiralec, ki svojo odvisnost zanika

Takšni zbiralci se na vso moč branijo obtožb, da si ne morejo predstavljati svojega življenja brez novih tehničnih naprav. Zagotavljajo, da tehniko kupujejo le redko, pa še to samo takrat, ko jo resnično potrebujejo. Toda odprite njihove predale in videli boste gore kablov in polnilcev. Zbiralci, ki zanikajo svojo odvisnost, so ljudje, ki si pravzaprav ne želijo priznati svojega za okolje neprijaznega obnašanja. V nasprotju s prejšnjo skupino se svojega vpliva na okolico namreč še kako zavedajo. Priznanje, da imajo težavo, jih bo kmalu pripeljalo na pravo pot.

electronics.jpg

Perfekcionist

To so ljudje, ki zelo premislijo, preden se odločijo, katero napravo želijo imeti. Ni jim mar za trende in cene, želijo le tisto, kar je za njih najboljše. To je najbolj priporočljiv način kupovanja naprav, pomembno je le, da med kupovanjem preučijo tudi količino energije, ki jo naprave porabijo, kakor tudi materiale, iz katerih so narejene. Poleg tega perfekcionisti vedno kupijo nekaj, kar je izredno kakovostno in se ne pokvari tako hitro. Zelo pozitivno je torej, da izbrane naprave dolgo uporabljajo in novih ne kupujejo prav pogosto.

Ljubitelj bleščečih stvari

Ljubitelje bleščečih stvari premami lep videz. Takoj ko se njihova naprava obrabi, želijo novo. Prav tako kupijo vse, kar jih pritegne na prvi pogled, čeprav morda sploh ničesar ne potrebujejo. Če ste se prepoznali v tej skupini, se verjetno zavedate, da takšno obnašanje sploh ni ekološko. Svoje obnašanje zato poskušajte popraviti vsaj tako, da svoje stare naprave podarite nekomu drugemu.

9c1a8bbe.jpg

Nisem kriv jaz, ampak naprava

V to skupino po navadi spadajo starejši ljudje. Kadar ne znajo pravilno uporabljati naprave, se namreč velikokrat prepričajo, da niso krivi oni, temveč uboga naprava. Fotoaparat zamenjajo, ker menijo, da ne slika dovolj dobro, prenosni računalnik pa zamenjajo, ker menijo, da je internet prepočasen. V resnici si le ne želijo priznati, da se morajo naučiti še veliko novega. Na žalost tako velikokrat na smetišču končajo stvari, ki bi jih bilo mogoče z lahkoto popraviti in spet uporabljati. Najboljša rešitev je, da jim družina za rojstni dan podari tečaj fotografije ali računalništva.

Povsem nezainteresirani

Obstajajo pa tudi ljudje, ki jih tehnika ne zanima preveč. Vedo, da nekatere naprave nujno potrebujejo; dokler delajo, pa se z njimi niti ne ukvarjajo. Za nove stvari jim je vseeno; svoje naprave popravljajo, dokler je to mogoče. Takšno obnašanje je pravzaprav najbolj ekološko. Neugodno je le, če uporabljajo naprave, ki porabijo zelo veliko energije.