Prilagodite jih podnebju

Solarne plošče lahko sicer delujejo skorajda v vsaki pokrajini, le prilagoditi jih moramo določenemu podnebju. Če imate denimo veliko megle, morate sončne plošče postaviti proti zahodu, da boste ulovili sončne žarke, ki se pojavijo popoldne. Če se redno spopadate z močnim vetrom ali obilico snega, pa jih poskušajte obrniti tako, da jih pred takšnim vremenom zaščitite. Prav lahko jih namreč poškodujeta, njihovo popravilo pa ni poceni.

roof_solar_panels.jpg

Ko kupujete solarne plošče, najprej pomislite, kateri del vaše posesti je čez celo leto izpostavljen neposredni sončni svetlobi. Dajih boste namestili na želeno mesto, pa boste mogoče morali odstraniti tudi nekaj dreves, grmičevja ali lopo. V vsakem primeru postavitev načrtujte tako, da boste pridobili čim več energije na leto.

Preverite, ali jih streha prenese

Obstaja več različnih vrst solarnih plošč. Na streho lahko denimo postavimo večje ali manjše, ki jih lahko nato po potrebi obračamo proti soncu. Velike plošče lahko namestimo tudi na tla ali pa jih postavimo na jekleno konstrukcijo, ki se vrti, kakor se premika sonce. Zadnji način pravzaprav ulovi največ sončne energije na leto, vendar pa na žalost potrebuje veliko prostora ter nemalokrat deluje zelo neprivlačno.

ground_mout_solar_panles.jpg

Preden se odločite, da boste solarne plošče postavili na svojo streho, pa se morate tudi prepričati, da jih ta dejansko lahko prenese. Odločitev prepustite strokovnjaku, vendar pa po navadi večina streh prenese fotovoltaično konstrukcijo, ki jo vgradimo prav med strešnike.