Sivka

Ta mali zimzeleni grm ima dišeče liste in cvetove modrovijolične barve (cveti v juniju in juliju). Cela rastlina ima močan aromatičen vonj. Je odporna in ne potrebuje veliko vode ter dobro uspeva v celinskih območjih. Lahko jo uspešno vzgajate v posodah na južno ležečem oknu stanovanja. Mlade rastline, ki kalijo iz semen, morate konec maja presaditi. Sivka ne zahteva veliko vlage in ni zahtevna glede tal.

Za medicinske namene se uporabljajo vrhovi stebla in cvetovi, ki jih sušite v senci in v zračnem prostoru. Sivkino olje je odlično za zdravljenje poškodovane kože, saj je eno redkih eteričnih olj, ki se lahko uporabljajo nerazredčena direktno na koži. Spodbuja obnovo celic in pospeši proces obnavljanja kože na ranah in opeklinah.

lavanda1dl7oibojelavandxt6.jpg

Lahko se uporablja tudi za zdravljenje ekcemov, luskavice, vnetnih sprememb na koži, za pomirjanje pikov in zaščito pred insekti, lajšanje glavobola, razbijanja srca ali zoper različne okužbe grla in žrela ter bolečine v prebavnem sistemu. Poleg tega je idealna za kopeli, čaj in vdihavanje.

Bazilika

Cela rastlina oddaja aromatične vonjave. Stebla, listi in cvetovi bazilike so prekriti z drobnimi dlačicami; listi so jajčaste oblike, dolgi od dva do pet centimetrov. Cveti od junija do septembra. Gojenje ni preveč enostavno, ker rastlina zahteva veliko svetlobe in toplote.

basil_plant_fresh_garden.jpg

Bazilika deluje antibakterijsko, pomirja krče in bolečine ter prebavne težave. Uporablja se za zdravljenje bolezni sečil, vnetja črevesja, krčev, bruhanja, zaprtja in migrene. Ker ima sladek vonj, je ena najbolj priljubljenih začimb v številnih kuhinjah sveta, zlasti v Italiji in Franciji. Sveža bazilika se uporablja za izdelavo juh, omak, testenin, pri pripravi mesa, perutnine, rib in morskih sadežev pa tudi kot začimba v omakah za solate.

Žajbelj

Ta trajnica, ki je polgrm, zraste od 30 do 60 centimetrov visoko in ima močne, globoke korenine. Njeni sivozeleni listi so dolgi in ovalne oblike, cvetje pa je modrovijolično. Žajbelj izjemno dobro uspeva v našem sredozemskem podnebju. Poleg avtohtone vrste obstaja tudi več okrasnih vrst žajblja, ki so zelo dekorativne in priljubljene v vrtovih, na primer, Icterina, Tricolor in Purpurescens, ki se razlikujejo predvsem po barvi listov. Te sorte so malo bolj občutljive kot navadni žajbelj.

sage2.JPG

Žajbelj se lahko goji v toplih, sončnih gredicah z zavetjem ali v cvetličnih lončkih. Občutljiv je namreč na preveč vlage in zmrzal, vendar ni zahteven glede tal. Naberite liste malo pred cvetenjem, ki jih nato nekaj dni sušite v senci pri temperaturi 20 stopinj Celzija. Kot začimba se uporabljajo posušeni ali sveži listi, ki jih dodamo jedem iz divjačine, ribjim juham in jedem iz rdečega mesa ali perutnine.

Zaradi visoke vsebnosti eteričnih olj ima cela rastlina močan vonj. Žajbljev čaj je znan kot odlična sestavina za čiščenje telesa, prav tako pa pomaga tudi pri zdravljenju kašlja. Ima zdravilne učinke, odlične za zdravljenje hemoroidov, želodčnih krčev, prebavnih motenj, bolezni jeter in žolčnika ter zgornjih dihalnih poti.

Rožmarin

Rožmarin ima zelo aromatične, temno zelene liste, dolge od enega do tri centimetre. Cveti od marca do maja in včasih še drugič v septembru. Rastlina ima intenziven in sladek vonj in jo vzgajamo kot okrasni grm. Pri nas odlično uspeva: mogoče ga je uspešno gojiti na prostem ali v cvetličnih loncih kot okrasno rastlino in kot začimbo.

rosemary_bush.jpg

Eterično olje rožmarina se uporablja v aromaterapiji, saj ima osvežujoč učinek. Posušene, sesekljane ali zmlete liste uporabljajte kot začimbo. Pomaga pri izločanju prebavnih sokov, žolča in vetrov. Z rožmarinom lahko začinite vrsto jedi, kot so omake, marinade, juhe ter vse vrste pečenk in dušene zelenjave.