Arhitekti iz arhitekturnega studia Arhimetrics (Darko Vasiljević, Janez Turk, Tanja Špan) in Enota (Dean Lah, Milan Tomac, Nebojša Vertovšek, Nuša Završnik Šilec, Alja Černe, Polona Ruparčič) so zmagali na natečaju za nov celjski trg in njegov osrednji objekt, ki se razprostira na 22.600 kvadratnih metrih površine.

hermans_square_12_1000x666.jpg

Lokacija

Zgradba bo stala blizu reke Savinje, natančneje med Ljubljansko, Gregorčičevo in Trubarjevo ulico. To območje je posejano z bloki, luksuznimi vilami in večstanovanjskimi hišami ter sploh ne spominja na staro mestno jedro. Na zahodni strani je park, ki območje povezuje z reko.

hermans_square_14_1000x750.jpg

Višina zgradbe je določena v skladu z okolico

Uniformnost in ponavljajoči zaokroženi elementi zgradbo namenoma povežejo z različnim okoljem v logično celoto. Nadstropja mehko prehajajo iz najožje etaže na vrhu do najširše v pritličju in so prilagojena glede na višino okoliških stavb. Začetni obseg stavbe je določen v treh korakih; spodnja etaža bo v isti višini kot stanovanjske stavbe na jugu in bo tudi precej širša od višjih nadstropij.

hermans_square_06_1000x750.jpg

Višje ležeč, rahlo stisnjen srednji del predstavlja bližnje bloke, ki obkrožajo nov mestni trg, najvišja točka nove stavbe pa se poveže z višino stanovanjske stolpnice, postavljene ob cesti na severozahodni strani. Posebna pozornost je namenjena tudi povezavi trga s pločniki, ki vodijo proti središču mesta in reki.

Več slik Hermanovega trga si lahko ogledate v naši fotogaleriji.