Vsako leto nekaj ljudi umre zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom (CO), ki jo povzroči nepravilno vzdrževan ali nameščen plinski sistem. Ko plin ali druga fosilna goriva, kot so nafta, premog, les ali olje, ne gorijo pravilno, proizvedejo preveč strupenega ogljikovega monoksida. Tega pa ne morete videti, okusiti in vonjati, zato lahko ubije človeka hitro, brez predhodnega opozorila.

Simptomi zastrupitve

Simptomi zastrupitve s CO se lahko razvijejo zelo hitro ali pa šele čez nekaj dni ali celo mesecev, odvisno od tega, koliko plina je v zraku. Najpogostejši simptomi so: glavobol, občutek slabosti in omotice, občutek utrujenosti in zmedenosti, slabost, bolečine v trebuhu, zasoplost in težave z dihanjem.

monoksid.jpg

Kaj storiti?

Če kažete omenjene znake, morate takoj izključiti vse plinske naprave in jih ne uporabljajte, dokler ne pride na pomoč strokovnjak. Zapreti morate dovod plina na ventilu in takoj poklicati profesionalno pomoč za pregled sistema, odpreti okna in vrata, da prezračite prostor, ter se obrniti na zdravnika.

Da boste preprečili uhajanje tega strupenega plina, vsaj enkrat letno pokličite dimnikarja, da temeljito očisti vaš dimnik, saj tudi tako zmanjšate nevarnost zastrupitve.

Alarm za odkrivanje plina

V domu je zelo priporočljivo namestiti alarm, ki vas ob nevarnosti obvesti o uhajanju ogljikovega monoksida. Seveda pa alarm ni nadomestilo za pravilno in redno vzdrževane plinske naprave.

what_is_the_best_location_for_a_carbon_monoxide_detector_9625134_460.jpg

Obveznosti najemodajalcev

Kot najemodajalec morate zagotoviti potrebno varnost svojih najemnikov. Poskrbite, da so vgrajene cevi in naprave, ki jih najemniki uporabljajo, redno vzdrževane in v dobrem stanju. Za vsako napravo morate varnostni pregled naročiti enkrat letno. O vsakem pregledu tudi vodite evidenco, katere kopijo izročite vsakemu najemniku in tako dokažete, da ga je opravila strokovno usposobljena oseba.