Izkoristite vsak centimeter prostora

Ne glede na to, ali imate veliko ali majhno kuhinjo, se potrudite, da povečate funkcionalnost prostora, tako da natančno in preudarno postavite kuhinjske elemente. V manjših kuhinjah zna biti težko najti prostor za shranjevanje, zato si zraven omislite novo shrambo.

V shrambi boste imeli dovolj prostora za vse kuhinjske pripomočke. Vanjo premaknite večjo posodo in druge predmete, ki v kuhinji ustvarjajo nered in gnečo. Porcelanaste krožnike ali skodelice pa shranite v omaro v jedilnico, kjer je posoda lahko celo razstavljena na ogled.

pantry1.jpg

Središčna točka

Za večjo estetiko dodajte nekaj lesenih elementov. Pomembno je, da ustvarite središčno točko kuhinje, ki bo pritegnila poglede: kuhinjski otok naj bo temnejši od pultov oziroma delovnih površin, saj ga tako dodatno izpostavite.

Praktično razporejeni pripomočki

Natančno premislite, kam boste postavili hladilnik, štedilnik in druge kuhinjske naprave. V mislih imejte imaginarni trikotnik, po katerem naj bi postavili osnovne pripomočke: za večjo učinkovitost je priporočljivo umivalno korito, štedilnik in hladilnik namestili po ravni črti v obliki enakostraničnega trikotnika. Enake razdalje med posameznimi napravami omogočajo kar najboljši izkoristek prostora za kuhanje.

1719763_kitchen_furniture_a1.jpg

Ločena jedilnica

V modernih kuhinjah je običajno poskrbljeno tudi za jedilni prostor, tako da lahko med kuhanjem še vedno klepetate z družino ali zabavate goste. Če vas skrbi, da bo jedilnico težko vizualno ločiti od kuhinje, težavo najbolj elegantno rešite, če jedilno mizo postavite na mesto z nižjim stropom ali pa strop dodatno spustite. Ločnico ustvarite tudi z različno dekoracijo.

Prenova omaric

Sprememba kuhinjskih omaric lahko močno prispeva k spremembi videza celega kuhinjskega prostora. Obnovite lahko le vidni sprednji del omaric, tako da jih prebarvate, prelakirate ali uporabite novo oblogo; ali pa zamenjate kar cele omarice z novimi.

kitchen_furniture_6.jpg

Skrite naprave

Če se naprave med seboj ne dopolnjujejo, jih lahko skrijete v kuhinjske omarice ali v za to posebej izdelane plošče, ki jih lahko kadar koli odprete. Uporabite lahko tudi skrito vgrajene naprave, na primer vgradno pečico, ki jo montirate na kuhinjski otok in jo po potrebi izvlečete.