Pomeranec

Resda so zelo majhni, vendar pa so polni samozavesti (morda zato, ker so bili nekoč kar štirikrat večji od sedanje velikosti). Pravzaprav imajo toliko samozavesti, da lahko očarajo celo najbolj domišljavo mačko. Sicer pa so znani kot zvesti, inteligentni in zelo igrivi psički. Zaradi takšnih lastnosti se tudi zelo lahko učijo, med drugim pa jih je mogoče naučiti tudi mirnega sožitja z mačko.

Šicu

Ta vrsta psičkov je zelo mirna, vdana in prilagodljiva. Ni jih težko naučiti živeti z mačko, umiriti je treba le njihovo rahlo arogantnost.

shih_tzu_ww.jpg

Čivava

Čivava je velik pes v majhnem telesu. Kljub svoji velikosti je vsaka čivava izredno samozavestna in samostojna. Na dvoboj izzove tudi veliko večje pse, toda vseeno je lahko hkrati dober prijatelj vsem hišnim mačkam. Velikokrat se z veseljem stisne k svojemu mačjemu prijatelju in zadrema.

Maltežan

Je izredno lep pes, ki pa je tudi zelo pameten. Hitro se uči, poleg tega pa rad osreči svoje lastnike. Četudi se morda vaša mačka nikoli ne bo naučila, da beg pred njimi kužke pač spodbudi na lov, se bo vaš maltežan hitro naučil lepega obnašanja ter se ne bo podajal za njo.

emily_maltese.jpg

Bostonski terier

To so psički, ki so zelo igrivi, vendar pa jih je mogoče enostavno naučiti, da mačko pač pustijo pri miru. Bostonski terier je zelo inteligenten pa tudi prijazen in odločen, zato ga je mogoče resnično odlično vzgojiti.

Kavalir španjel

Gre za vrsto španjelov, ki se zelo hitro uči, poleg tega pa tudi z veseljem uboga svoje lastnike. Ker imajo radi tudi druge živali, se hitro navežejo celo na hišno mačko in se podrejajo vsem njenim željam. Če je mačka vsaj nekoliko bolj prijazne nravi, se bosta verjetno celo skupaj igrala.

ruby_dsc_0011.jpg

Japonski čin

To je pasma psičkov, ki so bili že v zgodovini vzgojeni za spremljevalce. Japonski čin se je pravzaprav najprej pojavil na Kitajskem in tam stoletja grel naročja tamkajšnjega plemstva. Zelo hitro se navežejo na lastnika, s tem pa tudi na njegovo mačko, če le vidijo, da je lastniku pri srcu. Poleg tega je to kužek, ki se zna odlično zadrževati in nima močnega temperamenta.

Bišon

Psički pasme bišon so veseli in igrivi pa tudi zelo nežni. Posebno, če ju z mačko vzgojimo skupaj, je izredno velika možnost, da bosta postala prijatelja; pa tudi, če ju predstavimo kasneje, se bosta verjetno hitro dobro razumela (razen seveda, če je mačka izredno agresivna). Ker lahko tako majhnega psička mačka s svojimi kremplji kar precej rani, je verjetno ne bo poskušal loviti.