Obstajajo primeri, kjer so mestne oblasti proglasile vodo za pitno, vendar se je pozneje izkazalo, da temu ni tako. Mogoče je voda res pitna za ljudi z normalnim imunskim sistemom, a še vedno obstajajo osebe, ki so bolj izpostavljene kemikalijam v vodi iz pipe: nosečnice, otroci, ostareli ali ljudje s kroničnimi obolenji oziroma šibkim imunskim sistemom.

Nevarne snovi v vodi

V vodi iz pipe lahko najdete naslednje nevarne snovi: pesticide in druge kemikalije, ki povzročajo rakava obolenja in vodijo v odpoved ledvic, jeter ali živčnega sistema. Ena najbolj problematičnih kemikalij je trihalometan (THM), saj nastane ob reakciji klorirane vode z razpadajočimi rastlinami ali živalmi. Povzroča glavobol, slabost in vrtoglavico, pogosta izpostavljenost kemikaliji pa lahko poškoduje jetra in ledvice.

puscanje_vode.jpg

Fluoride, ki so že naravno v vodi, že dolgo dodajajo pitni vodi v mnogih mestih. Nove raziskave so pokazale, da je veliko otrok izpostavljenih prevelikim odmerkom fluora, ki povzroča zobno razkrajanje ali trajno razbarvanje zob. Prav tako lahko v vodi najdemo bakterije in viruse ter odmerke azbesta, arzena, živega srebra, radona in drugih težkih kovin, ki lahko količinsko zelo nihajo od hiše do hiše.

Klor, ki ga redno dodajajo vodi v mestih vodovodnih sistemih, lahko ravno tako povzroči zdravstvene težave, še posebno z astmo in dihanjem, če med prhanjem vdihujete preveč pare, nasičene s klorom. Klor v obliki pare lahko tudi škoduje koži in pospeši nastanek raka.

shower_head.jpg

Namestitev filtrov

Na izbiro imate dva načina namestitve filtrov za prečiščevanje vode: lahko si priskrbite sistem, ki poskrbi za celo hišo in filtrira vso vodo, še preden priteče iz pipe. Druga možnost je, da namestite filtre le na določene pipe, običajno v kuhinji ali kopalnici.

Celovit sistem filtriranja zna biti precej drag, vendar je najbolj učinkovit; filtri, nameščeni direktno na ustje pipe, pa lahko običajno zaustavijo le del nevarnih snovi. Obstaja še možnost, da filter vstavite pod umivalnik, kar naj bi bilo bolj učinkovita od filtrov na pipi. V vsakem primeru pa morate natančno prebrati proizvajalčeva navodila za uporabo.

water_filter3.jpg

Kaj pa ustekleničena voda?

Čeprav se na prvi pogled zdi ustekleničena voda najboljša rešitev za pitno vodo, to ne drži popolnoma. Po navadi so plastenke narejene iz plastike, ki potrebuje za razgradnjo do petsto let, torej niso primerne za recikliranje. Plastične izdelke bi morali uporabljati čim manj tudi zato, ker se začne plastika pri višjih temperaturah topiti in izločati strupene snovi, ki povzročajo rakava obolenja in poškodbe možganov.

Katera je torej najboljša izbira za vašo družino? Verjetno najbolj finančno ugodna je kombinacija filtrov na pipah, ki jih uporabljate za točenje vode za kuhanje in pitje, ter popravilo vodovodnega sistema, starejšega od dvajset let.