Velikost lonca uskladite z velikostjo plošče

Lonec, v katerem kuhate, naj bo velik ravno toliko kot grelna plošča, na katero ste ga položili. Če je manjši, boste namreč toploto, ki se bo sproščala ob njegovih straneh, brez potrebe izgubljali. Samo tri centimetre širša plošča namreč porabi kar 30 odstotkov več elektrike. Lonec pa naj bo tudi povsem raven. 

Vedno uporabljajte pokrovko

Nikoli ne segrevajte prazne plošče. Najprej nanjo položite lonec in jo šele nato vključite. Prav tako lonec vedno zaprite s pokrovko, in sicer povsem ali pa vsaj delno. Raje zmanjšajte temperaturo, kot pa da bi kuhali brez pokrovke.

woman_cooking_in_kitchen460x300.jpg

Priskrbite si lonec za hitrejše kuhanje

Če je le mogoče, uporabljajte lonec na visok pritisk in ploščo za hitro kuhanje. Dejansko namreč prihranita tako čas kot tudi denar. Takoj, ko voda zavre, temperaturo čim bolj zmanjšajte, kuhalnik (in še posebno pečico) pa ugasnite, še preden je obrok povsem skuhan.

Uporabljajte grelnik vode in mikrovalovno pečico

Če potrebujete samo vročo vodo (denimo za kavo ali čaj), namesto štedilnika raje vključite grelnik vode. Porabi namreč veliko manj energije. Enako pa velja tudi za mikrovalovno pečico.

cooking_stovetops.jpg

Ne odpirajte vrat pečice

Ko kuhate, ne dvigajte ves čas pokrovke niti ne odpirajte ves čas vratc pečice. Vsakič namreč zapravite zelo veliko energije. Ko vključite pečico, lahko pečete več jedi naenkrat in tako prihranite čas ter energijo.

Preizkusite indukcijsko kuhalno ploščo in plinsko pečico

Če je vaš štedilnik že star, ga zamenjajte z indukcijsko kuhalno ploščo in pečico, ki deluje na plin ali vroč zrak. Prav tako pečico in štedilnik redno čistite. Umazane stene in plošče namreč zahtevajo močnejše delovanje.