Vi radi zapravljate, on pretirano varčuje; vi se pol dneva trudite pospravljati stanovanje, on isti dan v eni potezi umaže kavč in preprogo: drugačne navade so lahko usodne za partnerja, ki nima razumevanja za delo in vedenje drugega. Zaradi tega vam predstavljamo najpogostejše konflikte in nasvete za njihovo reševanje.

Spor zaradi denarja

V vsaki novi fazi partnerstva se zveza načeloma poglablja in postaja vse bolj intimna, kar pa zna mnoge ogroziti in prestrašiti, tako da vklopijo vse obrambne mehanizme. Posledica so nepotrebni prepiri, na primer, kdo je na vrsti, da odnese smeti ali kako bosta porabila prihranke.

bad_habits_conflict.jpg

Pravzaprav je tema o denarju ena najbolj peročih in najmanj prijetnih. Pošteno je, da partnerju razložite svoja pričakovanja in navade, vendar pri tem ostanite realni. Če ste na tesnem z denarjem, uberite proaktiven pristop, kar pomeni, da namesto večerje v restavraciji pokličite partnerja in mu predlagajte seznam živil, ki naj jih kupi na poti domov, vi pa jih zvečer skuhajte.

Pomembno je, da se v pogovoru osredotočite na eno temo naenkrat. Običajno naši občutki glede denarja izvirajo iz strahu, da nam ga bo zmanjkalo in ne bomo mogli preživeti. Ko se torej zgodi nekaj negativnega, na primer, ko partner ni pravočasno plačal položnice, se tesnoba poveča in vaše vedenje postane burna reakcija, ki pa le odseva vaš strah. Zavedati se morate, da denarne dileme ne pogojujejo vajine ljubezni in naklonjenosti, temveč morate k njim pristopiti brez osebnih čustev.

Prepir zaradi osebnega prostora

Včasih preprosto potrebujemo nekaj časa zase in takrat nam je odveč vsaka družba, celo najbližjih. Nekateri pari zato bijejo prave bitke za zasebnost in za vsaj nekaj trenutkov samo zase, saj težko razumejo, da partner glasno navija glasbo, gleda televizijo ali gre vsake toliko časa s prijatelji ven.

bad_habit.jpg

Najboljši pari so individualisti, ki ne počnejo stalno vseh stvari skupaj, ampak imajo svoje življenje tudi zunaj doma. Včlanite se v klub ali začnite čisto svoj hobi, ki bo namenjen le vam.

Nesoglasja zaradi razdelitve čiščenja

Da se izognete nepotrebnim prepirom o tem, kdo je na vrsti za čiščenje, si naredita seznam opravil − ta naj bodo enakomerno porazdeljena med oba partnerja. Občutek, da morate vi opraviti večino dela, bo v vas povzročil zamero; če pa si delo razdelite, boste točno vedeli, kaj pričakovati. Za večjo motivacijo izberite tista opravila, ki so v veselje vam oziroma partnerju.

bad_habits.jpg

Konflikt rešite s šopkom rož

Če se prepirate, ker vztrajate pri svojem mišljenju in ne dopustite možnosti, da drugi mislijo drugače, boste težavo le poglobili. Raziskave kažejo, da v tem primeru najbolj učinkuje šopek rož, ki ga postavite na opazno mesto v domu, saj naj bi cvetlice pripomogle k lajšanju napetosti in odpravljanju stresa. Brez stresa pa lažje odprete svoje srce in prisluhnete drugim.