Arhitekt Brandon Martella je zasnoval zanimiv projekt tako imenovane Londonske kmetijske stolpnice (London Farm Tower), ki naj bi stala na južni strani londonske reke Temze. Mestna zgradba bi namreč na 100.000 kvadratnih metrih ponudila veliko stanovanj, poleg tega pa še kmetijske površine, ki se zastekljene vzdržujejo podobno kot drevo - izkoriščajo namreč blagodati sončne energije in deževnice.

Zelena arhitektura postaja dobesedno zelena. Vertikalne kmetijske površine mestne stolpnice so tako lahko polne svežih pridelkov ne glede na vremenske razmere, saj nad njimi bdijo UV-svetilke. Ker za njihovo obdelovanje niso potrebni traktorji in druge velike kmetijske naprave, pa so še bolj zelene, saj v ozračje oddajajo veliko manjšo količino toplogrednih plinov. Še bolj trajnostna pa je ideja zato, ker lahko s hrano oskrbuje svoje prebivalce, zato je ni treba voziti drugam.

brandon_martella_london_farm_tower_1.jpg

To pa še ni vse. Zgradba bo izkoriščala tudi moč okoliškega vetra in tako skrbela za dobro prezračenost strukture. Projekt stanovanjsko-kmetijske stolpnice bi lahko zadostil dvajset odstotkom potreb po hrani v Londonu.