Vendar pa je mogoče zgraditi zeleni dom tudi za nekaj manj denarja, če se le osredotočimo na elemente, ki prinašajo največji prihranek in največje udobje. To so po navadi učinkovita izolacija, okna, ki dobro tesnijo, in energijsko varčen sistem ogrevanja.

Osredotočite se na osnove

Tudi varovanje okolja je postalo industrija in na trgu je množica proizvodov, ki naj bi prispevali k varčnejši hiši. Veliko jih je tudi zelo dragih. Toda zapomnite si, da ne potrebujete vsega. Lahko bi celo rekli, da ne potrebujete večine. Enostavno izberite elemente, ki so preizkušeno učinkoviti in si jih lahko privoščite. Za nekatere stvari se resnično izplača odšteti nekaj več denarja, po drugi strani pa veliko stvari sploh ni nujno potrebnih. Če je objekt postavljen tako, da izkorišča naravne tokove vetra, pač ne potrebuje prezračevalne naprave. Prav tako ne potrebuje klimatske naprave, če je že okolica oblikovana tako, da ga ščiti pred premočnim soncem.

 

modern_small_lake_house_with_minimalist_luxury_design_ideas.jpg

Izvrstna izolacija

Najbolj pomemben del zelenega doma, v katerega morate vložiti nekaj več denarja, je pravzaprav dobra izolacija. Izbiri slednje posvetite tudi največ časa. Sčasoma jo boste tako in tako večkrat poplačali, saj pozimi ne boste potrebovali veliko ogrevanja, poleti pa ne hlajenja. Vendar pa ne pretiravajte s preizkušanjem inovacij. Učinkovita je že kombinacija pene, smole in steklenih vlaken. Najdite tudi mojstra, ki vam jo bo ustrezno vgradil.

Kakovostna okna

Druga investicija, ki je močno priporočljiva, so tehnološko izredno kakovostna okna. Ta sicer niso poceni, vendar pa lahko njihovo skupno ceno morda znižate tako, da v objektu načrtujete nekoliko manj oken (denimo dve okni manj). Število oken boste zmanjšali tudi tako, da ne načrtujete velike hiše. Njena velikost naj bo ravno pravšnja za potrebe vaše družine.