Zgradite ptičjo hišico

Že samo z nekaj gospodinjskimi pripomočki lahko izdelate enostavno ptičjo hranilnico, ki jo boste lahko postavili na vrt. S kuhinjskim nožem izrežite dovolj veliko luknjo v embalažo mleka, ki jo postavite na bolj suho mesto v vrtu. Svojemu otroku pa pojasnite, da s tem ne pomagate le divjim živalim, temveč da tudi ponovno predelate materiale, ki bi jih sicer najverjetneje vrgli stran. Če otrok ni dovolj star, vzemite nož za rezanje kartona v roke samo vi!

Občudujte zvezde

Namesto videoigric, računalnika ali televizije raje občudujte zvezdnato nebo. Skupaj z otroki pojdite zvečer na vrt ali v bližino doma, od koder se najbolje vidi nebo. Poskušajte najti določene zvezde oziroma ozvezdja, ki jih tudi poimenujte.

Zamenjajte potratne sijalke

Izberite raje energijsko varčne sijalke, kot so LED- in kompaktne fluorescentnesijalke, če tega doslej še niste storili. Otrokom razložite in pokažite razlike med svetili z žarilno nitko in energijsko varčnimi sijalkami. Če so dovolj stari, jim lahko pustite, da sijalko zamenjajo sami; vendar tega nikakor ne smejo početi mlajši otroci!

cfl_vs_incandescent.jpg

Iskanje vzrokov onesnaženja

Otroka spodbujajte, da začne iskati vzroke za onesnaževanje in možne rešitve za najdene probleme. Ugotovitve o varovanju okolja naj zapisuje v poseben zvezek, ki ga redno pregledujte in se z njim pogovorite o vsebini. Če otrok še ne zna pisati, lahko vi namesto njega zapisujete dognanja.

Otrok naj pomaga reciklirati

Ločujte odpadke in bodite organizirani; vaš otrok se bo hitreje naučil in ponotranjil te vrednote, če ga boste že zgodaj vpletli v proces. Izberite nekaj kartonastih škatel in flomaster: otroku dajte v roke flomaster, za katerega se prej prepričate, da je otroku povsem nevaren, potem pa naj označi vse škatle tako, da nanje napiše imena stvari, ki so oziroma bodo v njih, denimo »odpadni časopisi«, »steklo«, »plastika«… Škatle naj tudi umetniško okrasi.

recycled_box.jpg

Raziskujte vrt

Najmlajše peljite na sprehod na vrt oziroma drugam v naravo, saj se bodo tako začeli bolj zavedati okolja in si bolj želeli poskrbeti za okoljsko varnost. Skupaj poiščite najzanimivejše cvetlice, ki naj jih otrok tudi poskuša narisati na list papirja. Nato pa doma poiščite uradna poimenovanja za najdene rože. Pazite, da občudovane rastline niso strupene!

Živila kupujte pri lokalnem kmetu

Namesto da se z otroki odpravite v nakupovalni center, jih raje peljite nakupovat živila k lokalnemu kmetu. Otrokom razložite, od kje prihaja in kako proizvajajo hrano ter kakšno je odgovorno kmetovanje. Poiščite prijaznega lastnika okoljsko ozaveščene kmetije, ki vam bo pripravljen odgovoriti na  vprašanja o pridelovanju hrane. Po končanem obisku pa se morate čim prej odpeljati domov, saj se kvaliteta nekatere hrane, na primer, mesa in jajc, hitro poslabša, če jih pustite v avtomobilu na vročini.

Gojite svojo hrano

Še bolje pa je, seveda, če le imate to možnost, da zelenjavo, sadje in druge vrste hrane gojite doma. Za to ne potrebujete enega ara ali hektara zemlje, saj lahko rastline gojite v posodah na okenski polici. Otroke vključite v skrb za domači vrt, pri tem pa poskrbite, da vrtno orodje, ki ga uporabljajo, ni ostro in nevarno.