Na natečaju so bili arhitekti izzvani, da na temo "solarne avtoceste" ustvarijo okolju prijazno inovacijo, pri čemer so morali uporabiti dele avtoceste, ki jo bodo italijanski cestni organi kmalu zaprli. Zmagovalna ekipa si je zamislila prenovo avtoceste v nove vertikalne vasi, ki bodo zgrajene na nosilnih stebrih viadukta. V njih bodo stanovanjski, kulturni in poslovni prostori, zgradba pa bo izkoriščala obnovljive vire energije.

1304736237_vertical_villages_for_european_snowbirds_04_1000x521.jpg

Trajnostni potenciali

Prostori za bivanje, prosti čas in zdravstveni centri so nameščeni tako, da izkoriščajo solarno in vetrno energijo ter se popolnoma vključijo v čudovito zeleno okolico z bližnjim Tirenskim morjem. Iz betonskih nosilcev, natančneje iz trdno pritrjenih vasi z vrtovi, bodo lahko stanovalci občudovali razgled na morje.

Blizu je tudi glavna znamenitost Sicilije, vulkan Etna, ki ima močan geotermalni vpliv na to območje. Arhitekti so si zato zamislili tudi geotermalno elektrarno za proizvajanje elektrike, ki bo del celotne konstrukcije. Zgradba se bo lahko zaradi naravnih virov energije napajala sama, brez večjih finančnih stroškov.

1304736245_vertical_villages_for_european_snowbirds_12_1000x489.jpg

Sestava vertikalnih vasi

Vasi bodo vsebovale stanovanjske prostore, ki bodo nameščeni na sredini in na nižjih predelih navpičnih stebrov, medtem ko bodo prostori za preživljanje prostega časa nad njimi. Poslovni in zdravstveni kompleks bosta vgrajena na vrhu, neposredno pod površino avtoceste; ta bo služila kot sprehajalna pot in cesta, namenjena povezovanju javnih in poslovnih območij.

Projekt je sodoben arhitekturni prispevek k zavzemanju za ohranjanje narave, saj bo gradnja potekala okoli postavljenih stebrov, pri čemer jih bo prestrukturirala, ne da bi pri tem spremenili okolje.

1304736264_vertical_villages_for_european_snowbirds_26.jpg

Začetek obnove viadukta že letos

Lokalne oblasti (financerji projekta) nameravajo v letošnjem letu začeti prvo fazo prenove, ki bo vključevala obnovo infrastrukture in pripravo cestne površine za nadaljnja dela. V drugi, tretji in četrti fazi, ki bodo predvidoma trajale do leta 2015, bodo spremenili namembnost ceste in zgradili nosilne konstrukcije okoli stebrov; poleg tega nameravajo v tem času napeljati še vodovodni sistem in postaviti geotermalno elektrarno. V zadnji, peti fazi pride na vrsto gradnja večnamenskih prostorov, ki bo po predvidevanjih trajala do leta 2025.

Več slik inovativnih vertikalnih vasi si oglejte v naši fotogaleriji.