Obrežite sadna drevesa

V spomladanskim mesecih ali  jeseni obrežite zlomljene veje ali veje, ki po nepotrebnem ustvarjajo senco. Nikakor ne čakajte do poletja! Sadno drevje je namreč treba obrezati takrat, ko se iz cvetov še ne začnjo razvijati sadovi, da je varno za obrezovanje.

Pri delu si predstavljajte, da gledate na drevo od zgoraj. Ustvariti želite tri ali več horizontalnih obročev vej navzgor po drevesu, ki so razporejeni drug nad drugim na približno vsakih 12 do 25 centimetrov. Vsak višje ležeči obroč vej ne sme delati senco nižjim vejam. To bo omogočilo, da pride sončna svetloba tudi poleti skozi odprte špranje v listnato drevo in da doseže prav vse sadje.

fruit_tree_pruning1.jpg

Mulčenje za zaščito rastlinskih korenin pred vročim soncem

Močna poletna vročina vaše rastline zelo hitro oropa vlage. Zaradi pomanjkanja vode za zalivanje na mnogih območjih v najbolj sušnih dneh se marsikatero dvorišče napolni s suhimi rastlinami, ki trpijo zaradi izsušenih korenin. Pomanjkanje vlage namreč povzroči, da je vegetacija suha in zakrnela. Zato obložite debelo plast lesnih ostružkov, slame, listja ali drevesnega lubja okoli spodnjega dela rastlin in grmičevja, da bodo zadrževali vlago in preprečevali erozijo. Za večje rastline uporabite širši obseg zaščitnega mulčenja.

Najbolje je, če pokrijete skoraj toliko površine, kot ima rastlina široke liste, ali širše. Mnoge rastline širijo korenine po strani navzven, in to komaj kakšen centimeter pod zemljo. Drugo rastlinje ima korenine, ki rastejo globoko in navzdol. Globoko zakoreninjene ne zahtevajo tako široke plasti mulčenja kot korenine, ki rastejo postrani. V obe primerih pa naj bo plast mulčenja debela vsaj nekaj centimetrov, da ustvarite pregrado in dolgoročno preprečite izhlapevanje vlage iz tal.

mulch.jpg

Operite zunanjost hiše z visokotlačnim čistilnikom

Sposodite si visokotlačni čistilnik, če ga nimate sami, ali najemite strokovno pomoč, da varno in učinkovito sperete umazanijo s fasade, teras, balkonov in dvorišča. Sčasoma namreč plast umazanih delcev pokvari videz hiše, saj ji odvzame sijaj. Če delo nameravate opraviti sami, bodite previdni okoli oken, saj jih močan pritisk lahko poškoduje. Vedno začnite z delom od zgoraj navzdol, da dosežete najboljše rezultate.

Operite okna z zunanje strani

To dokaj nadležno opravilo je pametno opraviti pravočasno, preden se začnejo dolgi in vroči poletni dnevi, ko bodo okna dodatno izpostavljena kopičenju prahu in saj ter druge umazanije. Čiščenja se lotite zdaj in uporabite raztopino pol kisa in pol vode, ki jo zlijete v steklenico z razpršilom. Po steklenih površinah čistilo obrišite enakomerno z gumijastim strgalom in nato še s krpo, da preprečite kapljanje tekočine po stenah.

Očistite vogale hiše ter se znebite pajkov in žuželk

Hrošči, pajki in drugi insekti pa tudi kače zelo hitro naredijo gnezda na vogalih hiše pod kupom listja, naplavin ali drugega materiala. Zato dobro počistite vse strani vaše hiše in poglejte tudi navzgor po fasadi vašega doma, da pravočasno odkrijete legla nadležnih živali. Ometite prostor pod streho, da se znebite pajčevine.

spider.JPG

Ne pozabite na žlebove

Če tega še niste storili, je sedaj zadnji čas, da iz žlebov odstranite listje in drugo navlako, nabrano skozi zimo, sicer se boste  morali soočiti z bolj trdovratnimi in predvsem zasušenimi madeži.