Avto operite na travi

Avto premaknite z betona na travo in tako napojite rastline in prst. Slednja bo tudi pomagala uničiti slabe sestavine čistil, ki tako ne bodo končala v kanalizaciji in nato v reki. Nekatere sestavine čistil so namreč hrana za alge, ki nato povsem prevzamejo vodno floro.

Kupite varčno cev

Inovacije poskušajo zmanjšati našo porabo naravnih virov, ki pač niso neomejeni: med drugim so sedaj na voljo tudi cevi za zalivanje vrta, ki zmanjšajo količino porabljene vode.

Uporabljajte vedro

Seveda je avto veliko lažje sprati s cevjo za zalivanje vrta, toda veliko manj vode boste porabili, če ga boste spirali z vedri vode. Poleg čistega avta pa boste še malce telovadili.

young_girl_and_boy_washing_a_car_lv0094001b.jpg

Odločite se za ekološka čistila

Če vaš avto ni preveč umazan, ga morda lahko očistite samo z vodo. Sicer pa kupite ekološko čistilo, ki vsebuje sestavine, ki so za okolje manj škodljive. Prav tako ga ne uporabite preveč, temveč samo toliko, kot ga res potrebujete.

Lotite se samo hladnega avta

Na vroči kovini voda izredno hitro izpari, zato naj bo pred pranjem avto v senci. Najmanj vode boste porabili, če ga boste prali v senci, ko je oblačno - zjutraj ali zvečer.

Ne pretiravajte

Nikomur ne bo nič hudega, če bo avto nekoliko umazan. Včasih so moški avto tradicionalno prali vsako nedeljo; vendar pa je veliko bolje, če ga operete samo takrat, ko vidite, da je to res potrebno.

premierx.jpg

Obiščite avtomatsko avtopralnico

Obiščite avtopralnico, ki je že tako na vaši poti (denimo v službo ali k prijatelju), saj tako ne boste v ozračje pošiljali dodatnih toplogrednih plinov. Najbolj moderne avtopralnice porabijo veliko manj vode, kot je po navadi porabimo doma, poleg tega pa nekatere vodo celo reciklirajo in uporabijo ponovno.

Pozabite na vodo

Po novem obstajajo tudi čistila za avto, ki jih lahko uporabimo brez vode. Večinoma jih sestavljajo rastlinski izvlečki in silikon, umazanijo pa praktično prilepijo nase, nato pa jo samo še obrišete. Uporabniki naj bi bili z njimi zelo zadovoljni.