Lesena garažna vrata

Prva na seznamu so lesena garažna vrata, ki so lahko čudovit končni izdelek in bistveno prispevajo k videzu vašega doma. Izbirate lahko med velikim številom barv in vrst lesa. Načeloma so vsa lesena vrata tudi precej močna in kvalitetna, ampak le, če jih ustrezno vzdržujete – vsaj enkrat letno jih boste morali ponovno prepleskati in prelakirati, da preprečite upogibanje in obrabo zaradi vremenskih vplivov.

garage_door_wood_1907gdj.jpg

Aluminijasta garažna vrata

Vrata iz aluminija so odlična izbira za tiste, ki živite ob morju, saj so odporna proti koroziji, soli in hlapom morske vode. Še posebno sol in voda sta nevarni za lesena vrata, medtem ko vrata iz nerjavečega jekla in aluminija uspešno prenesejo (sub)mediteransko podnebje in ne potrebujejo pretiranega vzdrževanja. Slabi lastnosti aluminijastih garažnih vrat sta le, da so precej dražja kot drugi materiali in da niso ravno najlepša.

aluminium_garage_door.jpg

Garažna vrata iz umetne mase

Vrata iz umetne PVC-mase ali garažna vrata iz tako imenovane ABS-plastike (akrilonitril butadien stiren) so dolgotrajna in lahko posnemajo videz tako jeklenih kot lesenih vrat z raznolikim končnim videzom. So bistveno cenejša od lesenih vrat ter enostavna za vgradnjo in vzdrževanje, kljub temu pa na dolgi rok zahtevajo zamenjavo.

abs_plastik_garage_door.jpg

Garažna vrata na osnovi steklenih vlaken (fibreglass) so lahko izredno vsestranska; so odporna proti rji, trdna, enostavna za namestitev in so podobno kot vrata iz plastike na izbiro v številnih različicah. Prav tako se razlikujejo varnostni in odpiralni mehanizmi, odvisno od tega, kaj si želite. Lahko so precej draga, vendar zahtevajo malo ali nič vzdrževanja.

fibreglass.jpg

Odločitev glede na vaše potrebe

Če si želite stabilnosti in varnosti ter vrat zagotovo nočete lakirati enkrat letno, so najboljša izbira garažna vrata iz kovine ali jekla. Jeklena vrata so masivna in trpežna, prenesejo tudi močnejše udarce in mrzle zimske razmere. Da si olajšate odpiranje in zapiranje vrat, pa si priskrbite dvižna ali rotirajoča vrata. Ne pozabite na ustrezne varnostne ukrepe in redno zaklepajte garažo, tudi ko ste doma.