Če kombinirate naslednje ukrepe in uporabljate ključavnice, ograje in ne nazadnje alarme za varovanje bazena ter otroke poučite o varnosti, lahko močno pripomorete k vzpostavitvi varnega prostora za igranje otrok in hišnih živali, kjer boste lahko brezskrbno uživali v poletnih piknikih.

Postavitev zaščitne ograje

Nesreče se na žalost dogajajo tudi v bazenu in okoli njega, zato je ograja dobrodošla in nujna rešitev. Obstaja kar nekaj preprostih in učinkovitih načinov za postavitev varnostne ograje okoli domačega bazena. Izberete lahko premično ograjo, ki bo stala med ljudmi in bazenom, ko ga ne uporabljate. Drugi način je, da namestite fiksno ograjo ali drugo vrsto ovire, ki bo ostala na mestu trajno in od ljudi zahtevala, da dostopajo do bazena skozi eno vstopno točko. Poskrbite tudi, da na vhodu uporabite kvalitetno ključavnico za zavarovanje vrat.

a_swimming_pool_safety.jpg

Bazen prekrijte

Poleg fizične pregrada okrog bazena razmislite še o uporabi pokrivala za bazen. Obstaja nekaj različnih prekrival, izberite pa tistega, ki najbolj ustreza vašim potrebam in proračunu. Najpogostejša vrsta prekrivala je tista, ko morate ročno prekriti bazen iz ene strani na drugo, pri tem pa na koncu pritrdite pokrivalo z zaskočnim sistemom. Najboljša možnost pa je, da kupite avtomatsko kritje, ki samodejno prekrije bazen.

pool_cover.jpg

Varnostni alarmni sistem

Tretji element, da zagotovite popolno varnost vašega bazena, je, da si priskrbite varnostni alarmni sistem. Ti alarmni sistemi se lahko razlikujejo v ceni, odvisno od vrste, znamke in kakovosti sistema. Sposobni so zaznati trenutek, ko se oseba znajde v vodi; takrat vas z predirljivim zvočnim signalom opozorijo na nevarnost.

poolsonixalarm.jpg

Ko se odločate, kaj je najboljše za zavarovanje vašega bazena, je pametno, da se posvetujete tudi s strokovnjakom, ki vam lahko najbolje svetuje o konkretnih ukrepih. Zavedajte se tudi, da fizične pregrade ne nadomestijo stalnega nadzora nad najmlajšimi.

Otroke naučite ustreznega ravnanja

Vsi v gospodinjstvu morate popolnoma razumeti pravila uporabe bazena in varnosti, zato otrokom razložite, kako in zakaj naj ravnajo v bližini bazena. Otroci se namreč morajo zavedati, da ne smejo nikoli vstopiti v bazen ali se igrati zraven njega, če odraslih ni zraven. Prepričajte se, da vedno vsaj en družinski član nadzira najmlajše, po možnosti tisti, ki ima opravljen tečaj oživljanja. Prav tako imejte vedno pri sebi brezžični ali mobilni telefon za skrajne primere.

kidsinpool.jpg

Otroka naučite, da nikoli ne sme plavati brez partnerja, saj lahko celo izkušen plavalec katere koli starosti doživi mišični krč, se poškoduje ali pa je preveč izčrpan za plavanje. Med plavanjem z otrokom le-tega nikoli ne spustite izpred oči.