Elektrarne, ki za pridobivanje energije kurijo premog, v naše ozračje hkrati pošiljajo množico strupov; premogovniki, ki spodkopavajo naša gorovja in hribovja, pa uničujejo naravo in onesnažujejo bližnje vodovje.

_10785.jpg

Raziskava razkrila pravo ceno premoga

Fakulteta za medicino ugledne Harvardske univerze je nedavno objavila študijo, v kateri so jasno razkrili, kakšni so pravzaprav dejanski stroški pridobivanja premoga v ameriškem gorovju Apalači. Njihova dognanja so naslednja:

- javno zdravstvo: 75 milijard dolarjev,
- stroški zaradi onesnaženja zraka: 187 milijard dolarjev,
- emisije živega srebra: 29 milijard dolarjev,
- podnebne spremembe in emisije toplogrednih plinov: 206 milijard dolarjev.

Vse to so skriti stroški, ki pa bi lahko ceno elektrike na kilovat povišali s sedanjih 12 na kar 18 ameriških centov. Za primerjavo: solarna energija stane med 10 in 15 centov na kilovat.

coal1.jpg

Zakaj je tako pomembno varčevati z energijo?

Če se trenutno še ne morete prenehati oskrbovati z energijo, ki je pridobljena s kurjenjem premoga, je prav, da jo poskušate porabiti čim manj ter tako zmanjšate tudi vse njene dodatne stroške, ki jih pravzaprav plačate tako, da prispevate v državno zdravstveno blagajno. Zato raje ne prižigajte klimatske naprave, kadar ta ni potrebna, vse naprave, ki jih trenutno ne uporabljate, pa izključite iz vtičnic. Ugasnite tudi televizor, ki ga nihče ne gleda.