Samo uro stran od japonskega glavnega mesta Tokia je v povsem mirni okolico zgrajena hiška, v kateri stanovalci ne živijo le ob morju, temveč kar z morjem. Težko je verjelt, da je tako blizu zmeda in kaos svetovne metropole, saj že arhitektura objekta izkazuje neverjeten mir in samozadostnost.

Morje na videz prehaja v hiško in obratno

Pravzaprav obmorska hiša skorajda ne potrebuje drugega kot velika okna z lepim razgledom, toda tokrat so arhitekti takšen koncept še nadgradili. Hišo so oblikovali tako, da jo pravzaprav navdihuje morje - vsaka njena stena in ovinek je nov val, ki bo trčil ob obalo. Takšnega občutka res ni lahko doseči.

nowhere_but_sajima_by_yasutaka_yoshimura_architects_images_courtesy_yasutaka_yoshimura_architects_05.jpg

Ne samo, da so arhitekti uporabili barve vode, temveč so denimo tla iz materiala, ki odbija svetlobo, ki skozi ogromna okna, oblikovana tako, da so praktično nevidna, na videz izginja nazaj v morje. Dekorativnih predmetov ni veliko, oprema pa je predvsem praktična. Poleg bližine morja dajeta prostoru osebnost tekstura materialov in njihova oblika.

Ob pogledu na ta biser japonskega dizajna se skorajda porodi vprašanje, ali je bilo najprej morje ali ta neverjetna počitniška hišica. Več fotografij si lahko ogledate tukaj.