Družba ceni samo tisto, kar je najnovejše in trenutno najboljše (vsaj po poročanju oglaševalcev), ter tisto, kar je staro, vendar tudi redko in po besedah nekaterih strokovnjakov veliko vredno. Težava pa nastane v tem vmesnem delu, v predmetih, ki niso niti novosti niti starine, zato pozabljeni povečujejo velikost naših smetišč.

Nova hiša zgrajena iz stare

To velja tudi za gradbene materiale. Zaradi uporabe gradbenih materialov, ki so nekoč že bili del hiše ali pohištva, je potreba gradbene industrije, da proizvede točno enakega, manjša. Za kaj takega morajo namreč porabiti veliko več energije, kot če bi enostavno podrli eno staro hišo in njen material porabili za drugo. V obeh primerih bo nekaj energije potrošeno pri prevozu materiala, vendar pa bo v drugem smetišče manjše za eno celo hišo.

feldman_house_ocho5_537x377.jpg

Ponovna uporaba rabljenega gradbenega materiala (oziroma tudi česar koli drugega) je tudi veliko cenejša kot nakup povsem novega. Tako si boste lažje privoščili svojo nepremičnino; zelo mogoče pa je celo, da boste tako zgradili hišo, ki je lepša in bolj kakovostna. Posebno star les (če je le ostal suh) je velikokrat bolj kakovosten kot tisti, ki ga lahko trenutno kupite na tržišču.

Oprezanje za rabljenimi materiali

Trenutno sicer pri nas ni prav lahko kupiti rabljenega gradbenega materiala. Po navadi morate oprezati, kje nameravajo v okolici podreti kako hišo ali njen del, in biti takrat ob pravem času na pravem mestu. V tujini pa imajo že skladišča, ki rabljen gradbeni material pa tudi predmete, kot so okna, vrata in ograde, kupujejo in prodajajo naprej.