Tudi ptice iščejo najboljše mesto za svoje gnezdo, velikokrat pa je to prav v vašem domu. Resda vas razveseljujejo s svojim petjem, toda hkrati lahko povzročijo veliko težav, če se odločijo gnezdo splesti v vašem žlebu, ki ga tako zamašijo, kar prepreči odtekanje vode s strehe. Ničkolikokrat pa okoli vašega doma tudi puščajo svoje iztrebke, ki ste jih prisiljeni redno čistiti.

Seveda imajo tudi ptice pravico do svojega doma, toda ker v bližini človeka po navadi lažje najdejo hrano, tega vse prevečkrat spletejo prav na naših objektih. Tako zgradbe velikokrat poškodujejo, njihovi iztrebki ter celo mrhovina pa lahko predstavljajo tudi nevarnost za zdravje. Prav zato vam predstavljamo nekaj načinov, kako jih lahko preženete, ne da bi jih kakor koli poškodovali.

Elektrostatična zaščita

elec_shock_track_1.jpg

Sistem sestavljajo majhna električna centrala z monofaznim napajanjem ter žice, ki jih napnete po mestih, kjer se po navadi zadržujejo ptice. Ni zelo viden, zato ne kazi podobe vašega doma, ptice pa prežene, ne da bi jih ubil ali kakor koli poškodoval, saj ima zato premajhen napon. Prav tako ne privlači strel niti ne moti bližnjih oddajnikov.

Mehanska zaščita

Takšen sistem zaščite je nekoliko bolj viden. Gre namreč za vrsto žic, ki jih namestimo na mesta, kjer se po navadi zbirajo ptice. Ker so posejane podobno tako glavnik, ptice ob njih niti ne morejo več pristati in se jim izogibajo. Postavimo pa lahko tudi različne mreže, s katerimi pred pticami zaščitimo predvsem okna, balkone in nadstreške.

gutter_bird_spikes.jpg

Zvočna zaščita

Sistem sestavljata oddajnik zvoka in zvočnik. Prvi oddaja zvoke, ki ptice motijo; po potrebi pa ga lahko prižigamo in ugašamo. Nekateri se prižigajo tudi sami, ko s pomočjo senzorja zaznajo bližino ptic.