Osredotočenje

Joga nas nauči, da se vedno osredotočimo na to, kar delamo. Medtem ko smo v določenem položaju, naše misli ne smejo odjadrati drugam, ne smemo misliti na svoje težave niti ne sanjariti. To pa omogoča tudi vrtnarjenje. Ko smo na vrtu, smo tihi in mirni, osredotočeni na svoje delo in naravo okoli nas. Prav tako poslušamo samo sebe in svojo okolico.

Dihanje

Na vrtu zagotovo ne zadržujemo diha. Namesto tega globoko vdihavamo vonj nešteto cvetov in ga počasi izdihujemo. Narava nas obdaja s svežim kisikom, toliko bolj dišečim zaradi bližnje sveže pokošene trate pa tudi mnogih zelišč. Medtem ko delamo, naše telo samo diha bolj globoko in umirjeno.

 

master_vhb015.jpg

Potrpežljivost in vztrajnost

Da dosežete določene položaje v jogi, se morate potrpežljivo truditi tudi po deset let in več. Potrpežljivost in vztrajnost sta dejansko dve lastnosti, ki veliko pripomoreta k uspešnejšemu življenju, vendar pa ju ima na žalost čedalje manj ljudi. Med njimi so tudi vrtnarji. Da končno pridejo do pridelka, morajo dolgo časa čakati, se zanj truditi, vsak dan pobirati plevel, zalivati in hraniti prst ter jo rahljati.

Sočutje

Joga uči, da od svojega telesa ničesar ne zahtevamo, temveč da ga poslušamo in tako prepoznamo, kaj resnično zmore. To pomeni, da smo do njega prijazni in z njim nikoli ne ravnamo slabo. Prav tako se med vrtnarjenjem naučimo, da del svojega pridelka vedno delimo: in sicer ne le s sosedi in prijatelji, temveč tudi z mnogimi drugimi živimi bitjeci - s pticami, metulji, žuželkami, vevericami, zajčki in celo škodljivci.