Svetlobniki zmanjšajo stroške položnic

Vsi se bolje počutimo v svetlem domu, veliko naravne svetlobe pa lahko v svoj dom vnesemo tudi s svetlobniki. Več naravne svetlobe izboljša počutje, poleg tega pa zmanjša potrebo po prižiganju luči, zato hkrati prihranimo nekaj elektrike. Včasih se boste pod njimi počutili skoraj tako, kot da bi bili pravzaprav zunaj. Seveda je najlažje, če svetlobnike načrtujemo že pri gradnji hiše, mogoče pa jih je namestiti tudi v že zgrajenih objektih. Takšna prenova lahko občutno izboljša vašo kakovost življenja.

deluxe_minimalist_bathroom_with_skylight_800x593.jpg

Kje so najbolj uporabni?

S svetlobniki je mogoče osvetliti tudi prostore, ki so sicer pogosto precej temni, saj nimajo veliko oken, denimo hodnike in stopnišča. Zelo uporabni so tudi v kuhinji, ki potrebuje veliko svetlobe, posebno nad kuhinjskimi površinami. Tako nam nad njimi ni treba uporabljati svetil že čez dan. Zanimiva pa je tudi postavitev svetlobnika v kopalnico. V njej namreč običajna okna težko postavimo, ne da bi nas videli sosedi, svetlobnik pa je idealna rešitev. Vgradite ga nad kad in med kopanjem glejte v oblake.

loft8.jpg

Obliko prilagodite domu

Svetlobniki so lahko različnih oblik, ki pa se morajo ujemati z arhitekturo objekta. Modernejši so predvsem geometrijskih oblik in čistih minimalističnih  linij. Svetlobnik pa je lahko tudi dekoracija in središče prostora. To dosežete tako, da domovanje uredite z dokaj neopazno notranjo opremo, na katero postavite ne preveč vpadljive dekorativne predmete. Če pa je svetlobnik še posebno velik, drugačna ureditev stanovanja niti ne priporočljiva. Včasih je lahko namreč steklen celo del strehe, spreminjajoče se nebo pa je dekoracija samo po sebi.

1st_option_strawberry_vale_03_breakfast_nook_window_seat_philippe_starck_ghost_chairs_windows_skylight.jpg

Več fotografij umestitve svetlobnikov v stanovanje si lahko ogledate tudi tukaj.