Največ nesreč se zgodi pri uporabi kosilnice, na drugem mestu pa je na prvi pogled prav nič nevaren cvetlični lonček. Pri dviganju in prenašanju so namreč mogoči zdrsi, padci, ureznine pa tudi poškodbe zaradi napačnega načina dviganja. Največ nesreč se zgodi, ker ljudje poskušajo stvari narediti hitreje, ker ne razmišljajo, kaj počnejo, in ker enostavno nimajo dovolj izkušenj (denimo za upravljanje določenih naprav). Včasih pa je seveda vzrok tudi pomanjkanje sreče.

grass_cutting_large.jpg

Uredite bolj varen vrt

Načrtujte vrt, ki ga lahko uredite brez uporabe nevarnih naprav. Če pa to ni mogoče, električnih naprav nikoli ne uporabljajte, ko je vreme deževno. Vedno nosite predpisano varnostno opremo (zaščitna očala, zaščitno čelado, zaščitno obleko, škornje z ojačanim sprednjim delom). Ne nosite ohlapnih oblačil. Če niste prepričani v svoje sposobnosti, delo raje prepustite profesionalnemu izvajalcu. Prav tako naj ima vrt čim manj lončkov, ki jih morate dvigovati in prenašati drugam.

Vedno popravite tlakovce, ki se zrahljajo; cevi za zalivanje in orodja z ostrimi robovi pa nikoli ne puščajte kar na tleh. Umaknite vse, ob kar bi se lahko spotaknili. Površine ne smejo biti spolzke, vseeno pa bodite previdni, ko hodite po njih po dežju. Če imate otroke ali hišne ljubljenčke, pazite, da ne posadite rastlin, ki so strupene, saj jih lahko pojedo.

3978153779_99a4ff3fea.jpg

Ribnik naj bo varen za otroke

Ribnik je sicer bolje opustiti, dokler otroci nimajo vsaj pet let; pa tudi, ko so starejši, je priporočljivo, da je na takšnem mestu, da ga lahko dobro vidite iz hiše. Otroci lahko namreč med igranjem vanj hitro padejo in se utopijo. Prav pod gladino ribnika lahko namestite tudi držala, na katera se je mogoče oprijeti, pa tudi robove je dobro oblikovati tako, da ne padejo ravno navpično navzdol, temveč so tako položni, da je po njih mogoče splezati navzgor. Okoli večjega ribnika postavite ogrado, ob globljem delu pa posadite rastline, ki otrokom onemogočajo dostop.

how_to_make_a_garden_pond.jpg

Lestev uporabljajte pravilno

Lestev namestite tako, da ste s telesom vedno obrnjeni proti delu. Ne opravljajte ga torej od strani. Prav tako naj bo dovolj visoka, da se vam ni treba stegovati. Orodja nikoli ne odlagajte na lestev, saj lahko hitro pade in poškoduje tistega, ki stoji spodaj. Prav hitro pa se tudi lahko zgodi, da ga  refleksno poskušate zadržati, izgubite ravnotežje ter padete. Lestev ne sme nikoli biti poškodovana ali zarjavela, na spodnjem delu pa naj bo prevlečena z gumo, saj tako težje zdrsne. Postavljajte jo samo na trdna in ravna tla, ki niso mokra, med delom pa se je vedno držite z eno roko.