Čeprav mikrovalovne pečice res oddajajo sevanje, je to pravzaprav precej majhno – manj kot pet milivatov na kvadratni centimeter v oddaljenosti petih centimetrov od naprave. To je mnogo manj od količin, ki so potrjeno škodljive za človeško zdravje, poleg tega pa količina sevanja z oddaljenostjo še močno pada. Toda še vedno smo lahko previdni.

Zmanjšajte izpostavljenost sevanju

Mikrovalovno pečico postavite na mesto, poleg katerega po navadi ne stojite veliko časa. Ne bo naj torej poleg štedilnika niti na delovnem pultu. Zelo velika izpostavljenost sevanju mikrovalovne pečice namreč lahko poškoduje oči in povzroči nastanek sive mrene, pri moških pa vsaj kratkoročno zmanjša plodnost.

Druga stvar, ki jo lahko preprosto storite, pa je, da poskrbite, da je vaša mikrovalovna pečica v dobrem stanju. To pomeni, da je ne uporabljate, če je kakor koli poškodovana (se denimo slabo zapira), pazite pa tudi, da se resnično ustavi v trenutku, ko se njena vratca odprejo. Prav tako vedno upoštevajte vsa navodila proizvajalca.

maytag_kitchen_a_800x600.jpg

Vanjo raje ne postavljajte plastične embalaže

V mikrovalovno pečico nikoli ne postavljajte kovinskih posod in folij, saj jo lahko poškodujejo ter celo povzročijo požar. Izogibajte pa se tudi plastiki. Čeprav je nekatera plastična embalaža dejansko označena kot varne za uporabo v mikrovalovni pečici, takšnih trditev nihče ne preverja; plastika pa se lahko hitro delno stopi ali izloči različne, tudi nevarne kemične snovi. Namesto kovine in plastike zato raje uporabljajte steklo in keramiko.

Pazite tudi, kako jemljete hrano iz mikrovalovne pečice. Posebno tekočina se lahko v njej izredno segreje, celo nad stopnjo vrelišča, zato se lahko ob morebitnem razlitju zelo hudo opečemo. To pa preprečimo, če vodi pred segrevanjem že dodamo različne sestavine, kot sta denimo kava ali jušna kocka.

Vsekakor pa v mikrovalovni pečici nikoli ne pripravljajte obrokov, ki se morajo zelo dobro segreti. Mikrovalovna pečica namreč hrano skuha nekoliko neenakomerno, zato v njej nikar ne pecite surovega mesa, saj morda ne bo uničila vseh bakterij, ki jih vsebuje.