Člani projektne ekipe Stefan de Bever, Heleen van Heel, Jan Smits in Thomas van Weert so prenovili notranjost stare nizozemske vile, ki se razteza na 220 kvadratnih metrih površine. Vila je zgrajena iz opeke in obsega tri stanovanja. Stoji med starimi vrbami, bukvami in drugo vegetacijo, zasajeno ob bližnji reki.

Vila iz tridesetih let

Zgradba je s pokrajino povezana s pomočjo klasičnih elementov, kot so terase, okna, usmerjena proti zalivu, in podaljšani nadstreški za druženje. Prvotno so bila stanovanja opremljena v klasičnem stilu tridesetih let.

1305135158_390_2011_04_19_woonhuis_eindhoven_ii_de_bever_architecten_07_1000x681.jpg

Naloga ekipe je bila obnoviti klasično pritlično stanovanje v sodobne in prostorne bivalne prostore za družino z dvema otrokoma. Z odstranitvijo stene med dnevno sobo in kuhinjo so ustvarili odprt prostor, še vedno pa so obdržali nekatere stare elemente. Na zadnji strani so hišo za dva metra podaljšali, dodali pa so tudi strešno okno.

Notranja oprema deli prostor v več območij

Prvotne različne višine stropa sobe so poudarjene v novo obliko, tako da so oblikovalci dodali nove nosilne stebre. Zložljiva aluminijasta vrata na zadnji strani se sedaj lahko odprejo v celoti in tako povežejo dnevni prostor s teraso in vrtom. Enoten prostor ima gladke sive in belo ometane stene; različna bivalna območja pa so razdeljena s specifičnimi modeli izbranega pohištva.

1305135103_390_2011_04_19_woonhuis_eindhoven_ii_de_bever_architecten_01_666x1000.jpg

Barve in stil pohištva

Poleg oblikovanja fiksnih omar in kuhinje sta Stefan de Bever in Heleen van Heel dizajnirala tudi tri različne kavče, ki predstavljajo osrednjo dekoracijo. Bel usnjeni kavč je del kuhinjskega prostora, od koder lahko spremljamo kuharja in pijemo kavo.

Rumena sedežna garnitura in pripadajoča rumena stilska omara označujeta poseben prostor za igro otrok. Manjše rožnate kavče pa lahko po želji razporejamo po notranjosti. Posamezni igrivi elementi torej s svojimi barvami in dodanimi enostavnimi podrobnostmi ločijo dele dnevnega prostora.

1305135168_390_2011_04_19_woonhuis_eindhoven_ii_de_bever_architecten_08_1000x666.jpg

Kuhinja

Oprema kuhinje vključuje dolgo stensko omaro in jedilno mizo, široko 4 krat 0,9 metra. Kuhanje poteka na veliki jekleni plošči, izdelani iz enega kosa. Ta je pritrjena na bel jekleni okvir s štirimi nogami, pod njo pa praktično visijo omarice iz belega lesa. Kuhinjska miza je postavljena poleg, vendar je še vedno ločena od območja kuhanja.

V procesu načrtovanja opremljanja so bile pomembne dejavnosti, ki se odvijajo v stanovanju: druženje, sedenje, igranje, kuhanje, dnevno življenje. Rezultat je sodoben in odprt prostor, ki je videti kot mansarda sredi monumentalne vile.

Več notranje opreme tega izjemno modernega stanovanja si oglejte v fotogaleriji.