Fluorescentne sijalke nikakor med navadne odpadke

O tem, kako pametna izbira so varčne sijalke, smo že veliko pisali, zato se bomo tokrat osredotočili na drug zelo pomemben vidik okolju prijaznega obnašanja: kam zavreči pregorelo kompaktne fluorescentne sijalke? Med navadne smeti zagotovo ne spadajo, saj imajo v stekleni cevki shranjenega okoli 5 miligramov živega srebra v obliki praška. Ta tako ujet za vaše zdravje ni nevaren, vendar pa sijalko spremeni v nevaren odpadek, ki se ga moramo znebiti previdno.

Naša država trenutno pravzaprav še preslabo obvešča, kam lahko odvržemo stare kompaktne fluorescentne sijalke. Oddati jih moramo namreč na mesto, kjer za recikliranje zbirajo nevarne odpadke, po direktivi EU pa naj bi jih bilo možno oddati tudi na mestu, kjer jih prodajajo. Predlagamo vam, da jih zbirate v posebni škatli, ki jo nato, ko imate čas, odnesete na primerno mesto.

entranceway_stairway_chandelier.JPG

Pazite tudi, da se ne zlomi

Živo srebro je pravzaprav edina pomanjkljivost fluorescentnih žarnic, zato znanstveniki pospešeno iščejo rešitev, kako bi lahko te delovale tudi brez njega. Ne le da varčne sijalke spreminja v nevaren odpadek, v primeru zloma steklene cevke, ki ga ščiti, lahko tudi škoduje zdravju. Če se prašek tako razsuje, ne uporabljajte metle ali sesalca.

Najprej iz prostora spravite otroke, bolnike, nosečnice in hišne ljubljenčke, nato pa prižgite klimo ali ventilator. Zaprite okna in vrata, si na obraz nadenite masko, na roke pa rokavice, ter s kosom kartona prašek porinite v plastično vrečko ali posodico, ki jo lahko nepredušno zaprete. Preostali prašek obrišite z vlažnimi papirnatimi brisačami. V smeti odvrzite vse, kar je bilo v stiku s praškom, plastično vrečko ali posodico pa označite z napisom: Pozor, živo srebro! Svoja oblačila slecite in operite, oprhajte pa se tudi sami.