Naredijo nas pametnejše

Študije so pokazale, da hišni ljubljenček pomaga otrokom razviti sposobnosti branja pa tudi izboljšati druge kognitivne zmožnosti. Ena od študij, opravljenih na univerzi Davis School of Veterinary Medicine, je pokazala, kako se lahko otroci, ki berejo svojim hišnim živalim, veliko lažje naučijo obvladovanja jezika.

Otroci se namreč v družbi svojega psa počutijo bolj sproščeno kot pred starši ali učitelji. Raziskave pa so tudi ugotovile, da živali pomagajo otrokom razvijati neverbalne načine komuniciranja. Strokovnjaki celo trdijo, da imajo otroci, ki so odraščali s hišnimi ljubljenčki, višji inteligenčni kvocient.

1_petskids_2007.jpg

Otroke učijo odgovornosti

S prihodom novega družinskega člana je treba organizirati in poskrbeti za vse dejavnosti, povezane z vzdrževanjem živali. Otroci naj bodo dolžni skrbeti za hišne živali, saj tako iz prve roke izvedo, kaj je to odgovornost in kako pomembno je, da skrbijo za druge. Poskusite mu zadati tiste naloge, ki se otroku zdijo zabavne, na primer, sprehod s psom in učenje trikov.

Ublažitev posledic astme in alergij

Morda je to na prvi pogled precej nenavadna trditev, toda raziskave so pokazale, da imajo otroci, ki odraščajo s psom ali mačko, veliko manj možnosti za razvoj astme ali alergij. Natančneje, otroci razvijejo močnejši imunski sistem, bolj učinkovit proti različnim boleznim. Poleg zmanjševanja možnosti za razvoj alergij na psa ali mačko se zmanjša tudi verjetnost alergij na (cvetni) prah ali travo.

dog_cat_wallpaper_1024x768.jpg

Silijo nas, da se premaknemo

Preprosto: če imate psa, morate hoditi in se gibati, saj ga morate redno sprehajati. Poleg tega so hišni ljubljenčki pogosto razlog za skupni sprehod in družinsko druženje. Študije so pokazale, da so člani družine, ki so lastniki psov, v veliko boljšem odnosu kot tisti brez hišne živali.

Umirjanje avtističnih otrok

Za otroke z avtizmom so dnevne aktivnosti, še posebno tiste, ki vključujejo skupnost in družbene dejavnosti, veliko težje kot za druge otroke. Raziskava z Univerze v Montrealu pa zagotavlja, da hišni ljubljenčki ublažijo stres in občutek napetosti avtističnih otrok.

Dobri za naše duševno zdravje

Pozabite na jogo! Skrb za psa ali mačko zelo dobro vpliva na naše duševno zdravje. Strokovnjaki tudi poudarjajo, da skrb in odgovornost za domačo žival zmanjša občutek depresije in blaži stres.

pet_hospice_2.jpg

Pozitivno vplivajo na srce

Kot rečeno, živali zmanjšajo učinke stresa, kar ima neposreden ugoden učinek na naše srce. Študije so ugotovile, da imajo lastniki psov manj težav s krvnim tlakom, holesterolom in boleznimi srca. Rezultat ene od študij je bil, da imajo lastniki mačk za kar 60 odstotkov manjše tveganje za srčni napad in 70 odstotkov manj možnosti za razvoj bolezni srca in ožilja.

Starejše ljudi naredijo bolj neodvisne

Če imate v vaši družini starejšega dedka ali babico, bo ta lahko svojo mladost ohranjal/a s pomočjo hišnega ljubljenčka. Skrb za žival tudi starejše prisili, da hodijo naokoli in se gibajo ter da so neodvisni, ko gre za njihove potrebe.