Dom za otroka predstavlja mirno zatočišče pa tudi potencialno nevarnost. Da ga boste zavarovali, poiščite največja tveganja in jih odstranite. Ko otrok odrašča, se prav tako pojavljajo vedno nove in nove nevarnosti (v določenem trenutku denimo začne plezati ali odpirati omarice), zato morate sproti razmišljati, kaj bi ga lahko poškodovalo.

Nevarnosti, ki prežijo v stanovanju

Vrata, ki vodijo v prostore, kamor otroci ne smejo vstopiti brez nadzora odraslih, zaklepajte (to so denimo kopalnica, pralnica, soba, kjer je masažna kad ali bazen). Odstranite vse žice in kable, na katerih se lahko spotakne ali pa se nanje obesi. Kjer tla drsijo, postavite preproge; pazite pa tudi, da tla nikoli niso vlažna. V prazne električne vtičnice namestite plastične pokrove. Okna in balkonska vrata naj bodo iz varnostnega stekla, ki se ne more kar tako zlomiti. Okna in balkone tudi zavarujte tako, da otroci z njih ne morejo pasti. Zaklepajte vhodna vrata.

trendy_luxurious_bathroom_vanities_by_arbi_red.jpg

Nevarnosti, ki prežijo v kopalnici

Na vodovodni pipi jasno označite, kje je hladna in kje je vroča voda, in otroka naučite, da je vroča voda zanj zelo nevarna. Nevarne stekleničke in predmete (zdravila, čistila, lak za lase, britvice) pospravite v zaklenjeno omarico. Po uporabi kozmetičnih sredstev le-ta vedno zaprite. Na poti od otroške sobe do kopalnice namestite nočno lučko.

Nevarnosti, ki prežijo v kuhinji

Gospodinjske pripomočke, kot je denimo palični mešalnik, pospravite v omaro, če pa so na kuhinjskem pultu, jih vsakič po uporabi takoj izklopite iz elektrike. Nože, škarje in strgalnike pospravite v zaklenjen predal. Ko kuhate, ročke loncev obrnite proti steni, da jih otrok slučajno ne bi poskušal doseči.

480x400_must_italia_modern_kitchen_design.jpg

Nevarnosti, ki prežijo v sobah

Kjer otroci radi divjajo, umaknite pohištvo, ki ima ostre robove (lahko pa jih tudi obložite s peno). Izogibajte se steklenemu pohištvu ali pa ga pospravite v prostor, kamor otrok ne zaide brez vas. Police naj ne segajo do tal, če pa to ni mogoče, otroke naučite, da po njih nikoli ne smejo plezati. Prav tako vse otrokove predmete zložite tako, da jih lahko z lahkoto doseže, ne da bi se stegoval ali plezal ponje. Pazite, da nimate zložljivega pohištva, ki se lahko nenadoma zloži nazaj v prvotno stanje in otroka stisne.

Nevarnosti, ki prežijo na vrtu

Zaklenite vse vrtno orodje, predvsem pa ga nikoli ne pustite ležati na tleh. Bazen ali masažna kad naj bosta zavarovana z ogrado. Vrtna vrata redno zaklepajte.