Po uredbi stanovanjska stavba ni le prostor, kjer ljudje prebivamo, temveč mora stanovalcem tudi nuditi ustrezno zaščito pred vremenskimi vplivi. Strehe in zunanje stene seveda nosijo velik del bremena, najpomembnejša pa je toplotna izolacija. Ločimo med zimsko in poletno toplotno izolacijo.

Zakaj izoliramo?

Naloga zimske toplotne izolacije je zaustaviti izgubo toplote iz prostora, da ne bi porabili toliko energije za ogrevanje. Ravno nasprotno pa je naloga poletne toplotne izolacije varstvo pred sončno vročino in preprečevanje pregrevanja stanovanja.

insulation_anticon_largepic.jpg

Načini prenosa toplote

Kondukcija ali spontani prenos toplotne energije je prenos energije v snov in s področja višjih temperatur v območje nižjih. Na primer: ko toplo vodo zlijete na kovinsko ploščo, bo ta ogrevana. Konvekcija je prenos toplote po zraku ali preko druge tekočine. Vroč kovinski oklep radiatorja, denimo,  segreje zrak okoli sebe. Hladen zrak je izpodrinjen navzdol, topel pa kroži v zgornje predele prostorov.

Radiacija ali sevanje segretega telesa je tretji način prenosa toplote, ki pomeni izgubo energije. Vsa ogrevana telesa namreč oddajajo elektromagnetno valovanje. Če ste dovolj blizu ogrevanemu radiatorju, boste občutili, kako se toplota širi iz njega.

china_aluminum_foil_bubble_insulation20093101023279.JPG

Ukrepi za zaščito pred izgubo toplote

Toplotne izgube iz stanovanjske zgradbe se po navadi pojavijo s konvekcijo. Zato je pametno uporabiti toplotno izolacijo, ki otežuje prenos toplote: paroneprepustne folije. Folije namestite oziroma nalepite pod streho in tako bodo v celoti ustavile konvekcijo zraka.

Pri prenosu toplote s sevanjem je mogoče razlikovati med dvema pojmoma: emisije toplote in toplotne refleksije. Na primer: polirani aluminij reflektira ali seva 97 odstotkov toplote od sebe, medtem ko le 3 odstotke toplote prejema nase. Nasprotno pa zarjaveli ali oksidirani aluminij odseva le 25 odstotkov in absorbira 75 odstotkov toplotne energije iz okolice. Z novim sistemom kovinskih strešnih folij pa je možno zmanjšati izgubo toplote s sevanjem in konvekcijo za do 15 odstotkov!

roof_isolation_from_scaffold.jpg

Paropropustne folije

Hkrati lahko namestite tudi kovinske, vendar tokrat paropropustne folije na zgornji strani toplotne izolacije, s katerimi dosežete odsevanje in izolacijo. Pomembno je, da kovinska folija ne leži na toplotni izolaciji strehe, temveč je položena približno 2 centimetra nad izolacijo. Tako zmanjšate izgube toplote zaradi sevanja. Kombinacija novih kovinskih folij z dodatnim zračnim prostorom lahko v primerjavi z običajnimi strehami znatno zmanjša izgubo toplote ali hladu iz sobe v vseh treh načinih prenosa toplote.