70 kilometrov iz mesta Panguipulli v regiji de los Rios je arhitekt Juan Luis Martínez Nahuel po naročilu stranke Francisce Boher Elton projektiral okolju prijazno domovanje. Želja lastnice je bila, da je hiša zgrajena iz več elementov odpadnega materiala, zaradi težko dostopne lokacije pa so morali materiale pripeljati z majhnimi poltovornjaki.

recycled_house_10.jpg

Reciklirani materiali

Pri gradnji so ponovno uporabili stare elemente. Glavna fasada novega stanovanja so tako postala steklena vrata iz hiše 60. let Horacia Borgheresija, ki so prvotno pripadala terasi. Streha je narejena iz evkaliptusa in avtohtonega parketa iz porušene tradicionalne hiše, iz obdobja 70. let. Kovinski kosi in nosilci, nekoč namenjeni prostoru začasne razstave, pa so sedaj del glavnega ogrodja hiše.

recycled_house_2.jpg

Zasebnost

Ko so bili novi stari elementi združeni, je nastala elegantna in svetla enonadstropna koča z rahlim prelomom v osi hiše, ki določa glavni vhod kot tudi dve glavni bivalni območji. Stopnja zasebnosti je zaradi lege velika, fasada, terase in previsi pa so izpeljani tako, da izkoristijo čim več sončne svetlobe in romantičnega razgleda nad jezerom.

recycled_house_7.jpg

Notranjost

Tudi v notranjosti je lastnica želela reciklirane materiale, zato je prostore opremila s predelanim avtohtonim lesom. Za dekoracijo je uporabila stare elemente; pohištvo je namreč večinoma prav tako izdelano iz starih čilskih hiš. Prostori so svetli in odprti, naravno svetlobo pa v hišo spustijo številna okna.

Več fotografij si lahko ogledate v naši fotogaleriji.