Bližina staršev bistvena za razvoj

Strokovnjaki menijo, da skupno spanje v zakonski postelji malčke spominja na čas v maternici, zato je njihovo spanje (in tako tudi spanje staršev) trdnejše. Pri tem izhajajo iz prakse v preteklosti, ko je bilo spanje otrok s starši ali sorodniki povsem običajno.

otroci_na_kavcu111.jpg

Zdravnik James McKenna z Univerze Kalifornija, ki je eden izmed zagovornikov spanja otrok v zakonski postelji, poudarja, kako zelo je pomembno, da dojenček do dvanajstega meseca starosti spi s starši, če ne v isti postelji, pa vsaj v isti sobi. Njihova bližina je namreč bistvena za njegov razvoj. Če otroka v ranem otroštvu puščate samega v sobi in postelji čez noč, boste povzročili kar nekaj stresa v družini. Matere pa spanje z otrokom tudi spodbuja, da dojenčka dlje doji, kar je že samo po sebi zaščita pred nizom bolezni.

Varno spanje v zakonski postelji

Vendar pa strokovnjak za otroško spanje opozarja, da je spanje dojenčka s starši lahko varno le, če pri tem upoštevate nekaj varnostnih pravil: če ne spite na kavču ali vodni postelji in če pred spanjem niste uživali nobenih opojnih substanc, sicer lahko najmlajšega kaj hitro poškodujete, zadušite ali potlačite.

otroci_na_kavcu_raje_igranje.jpg

Raziskave so pokazale, da se več kot polovica primerov nenadnih smrti novorojencev zgodi, medtem ko otrok spi skupaj s starši. Znanstveniki z britanskih univerz v Bristolu in Warvicku so analizirali, zakaj je prišlo do nepredvidenih smrti otrok, mlajših od dveh let, in razkrili zanimive rezultate. V 54 odstotkih primerov je otrok umrl, ker je spal s starši, ki so pred počitkom pili alkohol ali uživali droge. Strokovnjaki pravijo, da je najvarneje, če otrok spi v zibelki oziroma otroški postelji poleg postelje staršev.