Pa vendar niso vse mansarde tako lepe. Pri izdelavi in opremi lahko naredimo kar nekaj napak. Odprava teh napak je kasneje zelo mučna in draga, lahko pa so celo neodpravljive. Zato je prav, da si ogledamo nekaj najpogostejših. Pojdimo po vrsti:

Slika 1

stresna_okna.jpg

Prva, najpogostejša napaka se nam lahko zgodi že pri načrtovanju okenskih odprtin oziroma osvetljevanju prostorov. Prostor lahko osvetlimo premalo. Svetlobe ni nikoli preveč. Če pa se kdaj zgodi, da je pri kakem opravilu moteča, jo vedno lahko zasenčimo. Seveda je velikost strešnih oken odvisna od velikosti kot tudi namembnosti prostora. Dnevni prostor ali otroška soba potrebuje namreč več svetlobe kot na primer kopalnica.

Slika 2

stresna_okna1.jpg

Tudi drugo pogostejšo napako lahko odpravimo z dobrim in pravočasnim načrtovanjem. Gre za pozicioniranje okenskih odprtin. Pozabljamo namreč, da v mansardi največkrat lahko postavimo okna tja, kjer jih želimo, kjer jih potrebujemo. Torej, če si predstavljamo, kje bo postelja, kje delovna miza, bomo tudi hitro ugotovili, kje moramo vgraditi strešno okno. S tem zagotovimo dobro osvetljenost tam, kjer je to potrebno, in se izognemo kasnejšim težavam pri opremljanju prostora.

Slika 3

stresna_okna2.jpg

Naslednje morebitne napake so povezane z vgradnjo strešnih oken. Okno mora biti vgrajeno na pravi višini, da še omogoča razgled, hkrati pa nam je zaradi dosegljivosti okna omogočeno enostavno rokovanje z oknom in senčili. Dober nasvet o pravi višini vgradnje dobite pri izkušenem in priporočenem monterju strešnih oken s strani proizvajalca.

Slika 4

stresna_okna3.jpg

Pri kakovosti vgradnje strešnega okna seveda ni pomembna samo višina vgradnje. Paziti je treba na to, da je okno vgrajeno po navodilih proizvajalca. To ni težko preveriti, saj so navodila enostavna in dosegljiva na internetni strani proizvajalca. Zelo pomembno je, da nam vgradijo strešno okno z dodatnim izolativnim setom. S tem pridobimo podaljšano garancijo, prihranimo energijo, zmanjšamo možnost nastanka kondenza in podaljšamo življenjsko dobo okna.

Slika 5

stresna_okna4.jpg

Tudi naslednji koraki so zelo pomembni, hkrati pa vplivajo na že omenjeno življenjsko dobo okna, če ne kar vse mansarde. Gre za izvedbo izolacije in notranjih špalet okoli oken. Po navadi je pri špaletah malo prostora za izolacijo. Posebno na teh detajlih pa je izrednega pomena. Če je prostora za klasično izolacijo premalo, lahko uporabimo kakovostnejšo, tanjšo izolacijo, ki pa je sestavljena iz več slojev. S tem se izognemo toplotnim izgubam.

Slika 6

stresna_okna5.jpg

Nikakor ne smemo pozabiti na pravilno obliko notranjih špalet. Pod oknom mora biti špaleta navpična, na zgornjem robu pa vodoravna. S tem zagotovimo, da topel zrak čim bolj kroži po okenski površini, kar tudi zmanjšuje nastanek kondenza. Poleg tega pravilna oblika notranje špalete spušča v prostor več svetlobe. Tudi te detajle lahko hitro najdete na internetnih straneh.

Opisali smo nekaj najpogostejših napak. Izkušnje pa kažejo, da se možnost za napake močno zmanjša, če pri načrtovanju mansarde navežemo stik s podjetjem, ki ima na tem področju veliko izkušenj. Nekateri proizvajalci strešnih oken imajo brezplačna svetovanja, ki jim je pred izvedbo vredno prisluhniti. Tudi nasvet priporočenega izvajalca pomaga. Navsezadnje si mansardo urejamo po lastnih željah samo enkrat v življenju, zato prostora za napake ne sme biti.