Arhitekti so uporabili enostavne linearne oblike, s pomočjo katerih so razdelili posamezne paviljone, ki sestavljajo vilo. Posamezne dele vile so zgradili med naravno vegetacijo v bližini morja, med njimi pa so uredili z lesom obložena dvorišča z vodnimi viri, denimo bazenom. Zidovi vile so delno izdelani iz strjene gline, delno iz lesa in skoraj neobdelanih hlodov; za še hladnejšo notranjost pa streha omogoča tudi pasivno ohlajanje.

vila_suluwilo_6.jpg

Prilagojena streha

Čeprav je vila podobna tradicionalni mozambiški hiši, ima bolj kreativno slamnato streho, ki je po obliki prilagojena tamkajšnjim podnebnim razmeram. Obliko strehe je namreč navdihnila organska lupina školjke, ki jo najdemo v morju, in razprostra jadra lokalnih ribiških plovil. Strma streha je tako unikatna in elegantna, izkorišča pa pihanje vetra, ki skozi reže na vsaki strani pomaga ohlajevati notranjost.

vila_suluwilo_0.jpg

Visoki stropi

V notranjosti so zaradi posebne oblike in zasnove strehe stropi zelo visoki. Tvorijo bivalne prostore, ki so razporejeni po posameznih paviljonih: v enem je glavna spalnica, v drugem dnevni prostor, v tretjem zasebni delovni kotiček in tako naprej. Stanovalci se lahko zunaj sprehajajo med posameznimi prostori, ki so povsem povezani z naravo; imajo pa tudi enkraten razgled na okolico in morje v daljavi.

vila_suluwilo_7.jpg

Več fotografij zanimive vile Suluwilo pa si oglejte v fotogaleriji.