Protivlomna vrata so postala običajen način, kako rešiti vprašanje varnega in mirnega doma. Pred petnajstimi, dvajsetimi leti je bil odnos do protivlomnih vrat med Slovenci drugačen, so nam pojasnili na sedežu podjetja VAL marketing v Langusovi ulici v Ljubljani. »Protivlomna vrata so bila deležna precej nezaupanja strank in v informiranje smo morali vložiti zelo veliko truda, sedaj pa se je zavest Slovencev precej spremenila,« je pojasnil Gregor Vrhovnik, direktor podjetja. Po njegovih besedah predvsem v zadnjih letih v ospredje stopa tudi zvočna izolativnost protivlomnih vrat, ki je med strankami vse bolj pomembna. Razvoj tehnologije, novosti na trgu in želje strank so v zadnjih letih pokazali, da so protivlomna vrata brez dvoma najcelovitejša in najboljša dolgoročna rešitev vseh težav, povezanih z vhodnimi stanovanjskimi vrati.

40 decibelov izolacije za popoln mir v vašem domu

Aktualna novost v ponudbi VAL marketinga so vrata silencio z izrednimi izolativnimi lastnostmi. Te so dosežene s kombinacijo kakovostnega polnila za krilo in naprednega tesnjenja med vratnim krilom in podbojem. Za polnilo se uporablja mineralna volna visoke gostote, tesnila pa so posebna zgodba. Že za stik med podbojem in krilom se uporabljajo izredno kvalitetna tesnila, dodatno pa je nameščeno tudi avtomatsko tesnilo na pragu vrat, ki se spusti, ko se ta zaprejo.

O primerjavi zvočne izolacije vrat silencio z običajnimi lesenimi vrati je Gregor Vrhovnik povedal: »Pri običajnih starih lesenih stanovanjskih vratih, ki jih najdemo na vhodih stanovanj, je težko govoriti o kakršni koli stopnji zvočne izolacije, saj je preprosto ni. Ljudje se sčasoma navadijo na hrup in moteče zvoke ter se sploh ne zavedajo, kako je živeti v miru in tišini. Zaradi tega lastniki novih vrat pogosto ne skrivajo navdušenja nad mirom, v katerem lahko uživajo, in zasebnostjo, ki jo kar nenadoma občutijo v svojem domu. Skoraj vsi po vrsti pravijo, da bi se že mnogo prej odločili za zamenjavo vrat, če bi se zavedali, koliko udobja in intimnosti bodo z njimi pridobili. Prav zaradi tega smo se še posebno potrudili in razvili nov model vrat silencio, ki so preizkušena in imajo potrdilo Zavoda za gradbeništvo Ljubljana o doseganju izredno visoke stopnje zvočne izolacije 40 decibelov.«

val1.jpg

Resnična varnost protivlomnih vrat

Protivlomna vrata zagotavljajo zaščito na več mestih, med katere spadajo tudi tista, ki jih vlomilci najpogosteje napadejo. V notranjosti vratnega krila so nameščene jeklena plošča in dodatne prečne ojačitve, jeklena pa sta tudi okvir krila in podboj. Sistem zaklepanja vrat ima zapahe nameščene na enajstih mestih. Vsi ti elementi preprečujejo preboj vratnega krila in lomljenje podboja, prav tako pa je onemogočeno tudi dviganje ali krivljenje vratnega krila.

Pred napadom je zaščitena tudi ključavnica, ki je po svoje najpomembnejši del vhodnih vrat. Sodobni zobniški mehanizem v ključavnici omogoča enostavno in zanesljivo zaklepanje, z lastniško kartico pa je onemogočena tudi nepooblaščena izdelava rezervnih ključev – izdelavo teh lahko naroči samo lastnik. Cilindrični vložek je zaščiten pred odklepanjem z vlomilskim orodjem, prek ključavnice pa je nameščen tudi protivlomni ščit. Gre za nekakšen pokrov iz manganovega jekla, ki preprečuje vrtanje, lomljenje in druge nasilne posege na cilindričnem vložku ključavnice.

Dolgoročna naložba v prijeten dom

Ugotovili smo, da protivlomna vrata ne služijo več samo zaščiti pred vlomom. Pomen sproščujočega domačega okolja je pomembnejši, kot si predstavljamo, protivlomna vrata pa ga elegantno ustvarjajo. Prijeten videz, tih ambient, zanesljivost in dolga življenjska doba dopolnjujejo upravičen občutek varnosti, ki ga pri lastnikih zbujajo protivlomna vrata. Pri podjetju VAL marketing poskrbijo za hitro in nemotečo montažo, ki so jo v 35 letih delovanja in s 15.000 nameščenimi vrati zagotovo izpilili. Včasih se pojavijo tudi dvomi, ali je naložba upravičena. V ospredje stopi mišljenje strank, češ meni se pa to že ne bo zgodilo. Upamo si trditi, da z nakupom protivlomnih vrat ne boste nikoli vedeli, ali se je nakup izplačal.

Vlomilci prepoznajo kakovostna vrata in se jim že na daleč izognejo, zato je prav mogoče, da se boste nekega dne vrnili v stanovanje, odklenili vrata in mirno stopili v vaš dom. Brez razmetanih predalov, polic in polomljenih vrat. Brez vedenja, da je morda pred vašimi vrati stal vlomilec, ki so ga prav protivlomna vrata odvrnila od načrtovanega. Protivlomna vrata pa vam bodo vsekakor prinesla neprimerljiv občutek varnosti, miru in zasebnosti, zato je o njihovi odločitvi primerno razmisliti prav zdaj, saj so v podjetju VAL marketing maja pripravili posebne akcijske ugodnosti, poleg tega pa nov model vrat silencio ponujajo po ceni običajnih protivlomnih vrat.