Živali puščajo dlako, poleg tega pa lahko tudi hitro opraskajo pohištvo, še posebno, če je le-to oblazinjeno in zato mehko ter udobno za poležavanje. Zato jih naučite primernega ravnanja, za kar uporabite metode, odvisne od vrste vaše hišne živali.

pet_off.jpg

Psi se hitro naučijo

Psa najlažje naučite ustreznega obnašanja, saj se hitro uči. Če ga ne boste nikoli spustili na vaš kavč, bo veliko možnosti, da ne bo nikoli niti poskušal spati tam, saj se bo zavedal, da tega ne sme. Udoben sedež namreč ni razlog, zakaj si pes privošči vašo sedežno garnituro za svoje ležišče, temveč gre vzrok iskati v povezovanju kavča z dobrimi stvarmi.

pet_why_on_furniture.jpg

Če boste psa občasno spustili zraven sebe na kavč, kjer ga boste božali, ljubkovali, hranili in se z njim igrali, bo kavč povezoval z dobrinami in pozitivnimi občutki. Zato psu posvečajte pozornost le, ko je na tleh zraven kavča ali na svojem ležišču. Božajte ga in hvalite, če le leži na svojem mestu, in ga grajajte, če se povzpne na sedežno garnituro. Pri tem vztrajajte nekaj tednov in pes se bo hitro naučil, kam sme in kam ne.

pet_off_255.jpg

Samosvoje mačke

Mačke pa so bolj samosvoje in jih je težje držati stran od mehkih oblazinjenih kosov pohištva. Najučinkovitejša metoda, s katero mački preprečite poležavanje na vašem novem kavču, je, da jo med počitkom rahlo poškropite z vodo v razpršilu. Mačke ne marajo vode in se bodo hitro umaknile.

Seveda boste potrebovali kar nekaj potrpežljivosti in časa, da spremenite navade živali. Vendar pa lahko z vztrajnostjo povsem prevzgojite njihovo ravnanje.