Barve

V majhni kopalnici vedno uporabljajte eno- ali dvobarvno shemo: ena barva v več odtenkih bo dala vaši kopalnici občutek večje prostornosti. Nežni, nevtralni toni so kot nalašč za vizualni trik; če pa lahko stalno pazite, da kopalnica ostane čista, izberite belo barvo. Uporabljajte tudi svetlejše barve lesenih kopalniških omaric − svetlejši les bo omogočil odbijanje svetlobe.

bathroom7_000.jpg

Manjše pohištvo

Uporabljajte manjše kopalniške elemente. Izdelujejo namreč umivalnike vseh velikosti, prav tako lahko dobite manjša stranišča, kadi in ohišja za prhanje. Če v svoji majhni kopalnici nimate dovolj prostora, razmislite in nadomestite nekaj kopalniških elementov z manjšimi, da pridobite več prostora.

Nastavljiva osvetlitev

Nastavljiva osvetlitev bo ustvarila večnamensko kopalnico: če je prostor omejen le na en vir svetlobe, se lahko še stopnjuje občutek tesnega prostora. Dodajte še kako svetilo in stikalo za zatemnitev luči, da se boste lahko ob večerih romantično sproščali v kadi ali pod prho.

81535_0_8_7175_eclectic_bathroom_1.jpg

V temne kotičke kopalnice namestite svetlejše žarnice. Razmislite o prehodu na kompaktne fluorescentne žarnice, ki oddajajo bolj belo svetlobo, obenem pa prihranite denar zaradi manjše porabe energije. Vaša majhna kopalnica pa bo postala veliko večja.

Shranjevanje za vrati

Prostor za vrati uporabljajte za shranjevanje, izkoristite pa lahko tudi vertikalni prostor, ki ga ne uporabljate. Običajno je, da je prostor za vrati prazen. Vendar pa lahko, še posebno, če imate višje strope, zadaj namestite dekorativne police ali omaro za shranjevanje vse do stropa, kamor boste postavili kozmetiko, toaletni papir, čistila in druge pripomočke.

storage_bathroom.jpg

Vertikalni prostor

Izkoristite navpični prostor. Če vam kopalnica ponuja prostor za shranjevanje pribora za osebno nego na zidu, ga izkoristite. Razmislite o vgradnji ožjih omar, ki segajo do stropa, ali pa dodatnih polic, nameščenih druga nad drugo vse do vrha.

Odsevne površine

Namesto zaves za prhanje uporabljajte stekleno kabino ali zložljivo stekleno ogrodje. Zavese bodo namreč razdelile prostor in ga pomanjšale, odsevno stekleno ohišje pa prostor elegantno poveča. Za dodatno zasebnost lahko izberete steklo z brušenimi vzorci, ki zastre pogled v kabino.

narrowbathroom.jpg

Uporabljajte čim več ogledal in odsevnih površin, da ustvarite večji prostor. Obesite jih lahko čez  vso steno, če pa jih ovijete v dekorativni okvir, bodo spominjala na umetnino. Ogledala usmerite nasproti okna in odsevala bodo naravno svetlobo.

Sodobni materiali

Posodobite kopalnico s sodobnimi elementi: čeprav je vaša kopalnica majhna, bo še vedno lahko videti večja, če se odločite za brušene elemente iz kroma, brona ali bakra. Za dodaten vizualni učinek namestite granit.

Manj opazne talne ploščice

Odločite se za večje talne ploščice. Izberite večje enote ploščic, ki so komaj opazne na tleh in ne pritegujejo veliko pozornosti, ampak se zlijejo s stenami in dekoracijo. Manj lomljenja talne linije pomeni vizualno večji prostor.

green_bathroom.jpg

Uporabljajte tudi minimalno količino predmetov na tleh; površina naj bo prazna in popolnoma čista. Če se odločite za preproge, uporabite eno veliko in ne več manjših. Ena preproga bo vizualno poenotila tla v eno celoto in navidezno povečala območje kopalnice.

Odstranite prepreke

Površino povečajte, tako da odstranite vse še tako majhne prepreke v kopalnici, na primer, kozmetiko, tehtnice, smeti in perilo, da ne ovirajo dragocene talne površine, tako da se boste lahko prosto premikali po kopalnici. Tehtnice in perilo je najbolje pospraviti v spalnico ali v omaro na hodnik.

Odpiranje vrat

Spremenite odpiranje vrat, ki naj se po novem odprejo navzven. Če se vam zdi, da trenutno zapiranje vrat zavzame preveč prostora, ga spremenite, tako da se vrata odpirajo na hodnik in prihranili boste dragocen kvadratni meter prostora.

Več fotografij ureditve manjše kopalnice najdete v naši fotogaleriji.