Privabljanje metuljev

Če bi radi na vrt privabili pisane metulje, morate najprej vedeti, s čim se radi hranijo. Pogosto mislimo, da se metulji prehranjujejo samo s cvetličnim nektarjem, resnica pa je, da se veliko metuljev hrani z gnilim sadjem, iztrebki, urinom in drugimi viri hranil. Zato sledite receptu in naredite odlično vabo za metulje ter tako popestrite življenje na vašemu vrtu.

Potrebovali boste tri žlice sladkorja, pločevinko starega piva, tri zmečkane prezrele banane, skodelico melase ali sirupa, skodelico sadnega soka in šilce ruma. Vse sestavine zmešajte in dobro poškropite po drevju, robovih ograj, skal ali pa namočite v mešanico gobo in jo pustite viseti z drevesa.

beer_drinking_butterfly.jpg

Znebite se polžev

Polži znajo dodobra opustošiti zelenje in oglodati listje na rastlinah v vrtu. Namesto strupenih in grobih kemikalij pa lahko izberete prijaznejšo metodo iztrebljanja polžev. Namestite krožnik ali zakopljite posodo v tistih predelih vrta (na primer prazno kartonsko škatlo soka, po dolžini razrezano na pol), kjer ste opazili škodljivce. Vanjo natočite ostanke piva in ga pustite stati. Pivo bo privabilo polže, ki se bodo tako utopili.

slugs_in_beer.jpg

Znebite se trdovratnih madežev

Čiščenje kavnih ali čajnih madežev iz vaše preproge se morda zdi težko izvedljivo, ampak pivo na tem področju dela čudeže. Najprej naredite barvni test na majhni nevidni površini preproge in pustite, da se posuši. Če preproga nima madežev, potem je čas za čiščenje. Na madež poškropite in vtrite pivo ter ga zdrgnite; postopek ponovite, dokler ga ne očistite.

Pogasite požar

Čeprav zagotovo ni tako učinkovit kot pravi gasilni aparat, pa lahko pločevinko ali steklenico piva uporabimo pri nekaterih požarih v začetni fazi. Pretresite pločevinko ali steklenico ter tekočino zlijete nad ogenj. Bodite pozorni, saj nipivo ni primerno za gašenje olja ali električnega požara, temveč ga lahko uporabimo samo za majhne požare, na primer papirja ali žara.

Marinirajte meso ali gobe

Pivo je rahlo kiselkasto in prav lepo zmehča hrano, tako da v hrani ne ostane kisel okus kot pri uporabi vina za mariniranje. Uporabite pivo močnega okusa, naredite nekaj lukenj v meso, dodajte vsa druga zelišča in začimbe ter ga pustite v hladilniku za nekaj ur ali čez noč.

mustard_beer_pan_sauce_s4x3_lg.jpg

Spolirajte lonce

V preteklosti so v pivovarnah uporabljali usedline piva iz izpraznjenih sodov za poliranje bakrenih sodov. Podobno lahko tudi vi očistite posodo, saj pivo pomaga povečati sijaj brez obarvanja kovine, kot se to zgodi pri tekočinah višje kislosti.

Iz pločevink ali steklenic zgradite uporabne predmete

Obstaja veliko ročno izdelanih pasjih hiš ali stolov iz praznih pločevink piva oziroma steklenic. Malo večji podvig je v Argentini dosegel Tito Ingenieri: za gradbeni material je uporabil šest milijonov steklenic piva, ustvaril pa je čudovito, popolnoma ekološko hišo.

house_made_of_6_million_bottles.jpg

Verjetno vi nimate toliko steklenic za recikliranje ali stanovanjsko gradnjo. Toda metodo lahko prevedete v podporne zidove, s pločevinkami obložite stene terase ali pa morda iz steklenic izdelate hišico za psa.

Ujemite nadležne muhe

Zakaj bi delali pasti za muhe z dragocenim medom? Poskusite raje s pivom: nekaj piva nalijete v skodelico ali odrezano pločevinko, odrežite rob vrečke za sendvič, jo položite nad posodo in zavarujte okoli z elastiko. Posodo položite v kompostni kup, jo navežite na bližnje drevo ali na druga mesta, polna mušic in muh. Potem lahko le še čakate, da se nadležne muhe ujamejo v past.