Izpostavljenost kemikalijam je lahko usodna za zdravje razvijajočega se zarodka, zato bodite med nosečnostjo pozorni na nekatere snovi. Sredstva za čiščenje uporabljamo na primer vsak dan, zato včasih pozabljamo, da so lahko strupena.

Barva

Pleskanje sten je prvo na seznamu, ki se mu morate med nosečnostjo izogniti. Čeprav so današnje barve na vodni osnovi v teoriji varnejše, večina strokovnjakov priporoča, da noseči nikoli ne barvate sten ali odstranjujete stare barve z njih. Barva namreč lahko vsebuje svinec, ki že ob vdihovanju škoduje organizmu, predvsem živčnemu sistemu in možganom.

nosecnost_varuj_otroka.jpg

Pesticidi

Za razliko od gospodinjskih čistil pesticidi in insekticidi lahko povzročijo deformacije, saj lahko prizadenejo otroka, če ste jim izpostavljeni v prvem trimesečju. Tako bi se vedno morali izogibati vrtnim pesticidom in tudi tistim, ki jih uporabljate v domu za odganjanje ščurkov in mravelj. Dolgoročna izpostavljenost pa še poveča tveganje.

Čistilna sredstva

Čeprav ni dokazano, da je uporaba čistil med nosečnostjo nevarna, je zelo malo raziskovalcev dokazalo, da so dejansko varna. Sredstva za čiščenje so lahko precej agresivna in zato lahko vplivajo na otrokov razvoj. V nedavno objavljeni študiji v Londonu so denimo ugotovili, da lahko čistila povzročijo astmo pri otrocih. Vsekakor je dobro, da se izognete nevarnejšim čistilom, kot so belilo, čistila za okna in preproge, dezinfekcijska sredstva, aerosoli in osvežilci zraka.

Kaj lahko storim?

Za večjo varnost med nosečnostjo vedno preberite navodila in opozorila za uporabo čistil. Izognite se tistim, ki imajo znak, da so strupena. Če se lotite čiščenja, prostore pred tem in med čiščenjem dobro prezračujte. Pametno je, da nosite gumijaste rokavice, saj lahko nekatere kemikalije v telo prodrejo skozi kožo.

nosecnost_ciscenje.jpg

Namesto umetnih čistil raje uporabljajte naravna, na primer kuhinjsko sodo, beli kis in limono. Naravne metode čiščenja so precej cenejše in zdravju ter okolju prijaznejše.