Ker je prostora dovolj, boste lahko tudi za zelenjavni vrt odmerili zajeten kos zemlje. Od bivalnega dela vrta bo ločen z zasaditvijo. Celoten koncept je zamišljen tako, da bo bivalni vrt sledil pravokotniku trate v sredini, orientiranem na jugozahod, grede pa se bodo glede na lego ob njem širile in ožile. Na širših delih bodo posajene rastline s širšo rastjo, ki bodo potrebovale več prostora.

maranta_252_2.jpg

Desna stran, gledano od hiše, bo za drevjem skrivala vrtno uto za orodje in ob njej pergolo. Kotiček bo dostopen s strani vrta. Če boste tu postavili še mizo s klopjo, bo prostor primeren za vrtna opravila. Tu je tudi dovolj prostora za dve ali tri sadna drevesa, kakšen grm ribeza in zeliščne grede. Za maline določite prostor na koncu vrta, vendar tako, da neposredno iz hiše ne bodo vidne. Greda na tej strani bo od trate ločena z nizko živo mejo, ki pa jo lahko po želji nadomestite z ustrezno oblikovano zasaditvijo.

maranta.jpg

Na levi strani bo ozka pot ločila trato od gred, vodila pa bo od terase do manjše klopi pod večjim drevesom. Linijo poti, ki zavije pod drevo, naj nadaljuje nizka živa meja, enako kot na drugi strani. Na gredi ob hiši bo manjše drevo senčilo teraso. Zasaditev na tem delu naj bo dovolj bogata, zastopanih naj bo dovolj zimzelenih in strukturnih rastlin, da bo tudi pozimi pogled nanjo zanimiv.

Simona Klokočovnik, Maranta