Novi fotovoltaični energijski sistem za pretvarjanje energije se lahko napaja s toploto, sončnimi žarki, ogljikovodikovimi gorivi ali s propadajočimi radioaktivnimi izotopi. Generator sistema je velik kot gumb, deluje pa lahko tudi do trikrat dlje kot litijeve-ionske baterije z enako težo.

mit_solar_team_e1311881694237.jpg

Inovativni material

Inženirji so odkrili novo metodo, ki učinkovito spreminja toploto v elektriko. Uporabili so material z milijardami nanometričnih luknjic, vgraviranih na površini. Ko ta material absorbira toploto, izžareva energijo na točno določene valovne dolžine. Raziskovalci upajo, da bodo tehnologijo nekega dne uporabljali za vesoljska vozila na misijah, kjer sončne svetlobe ni.

mit_aims_to_search_for_earth_like_planets.jpg
 

Zmožnost pretvarjanja toplote iz različnih virov v elektriko bi lahko prinesla mnoge koristi, trdijo na inštitutu, še posebno, če bi to storili učinkovito in poceni, da bi tehnologijo lahko nekoč uporabljali tudi navadni potrošniki. Glede na to, da podjetja iščejo nove tehnologije za napajanje vesoljskih vozil, bo ameriška vladna agencija Nasa verjetno med prvimi zainteresiranimi za ta izum.