Če hočete zmanjšati število posekanih dreves ali zamenjati umetne talne obloge z naravnimi, lahko izberete hitro rastoč bambus – olesenelo travo. Ta namreč potrebuje za rast in zorenje samo od tri do pet let, zato je hitro obnovljiv material. Vendar pa imajo tla iz bambusa poleg prednosti tudi določene pomanjkljivosti, ki jih je pametno upoštevati.

bamboo_naslov.jpg

Okolju prijazen in enostaven za polaganje

Bambus lahko dobite v številnih barvnih odtenkih. Temnejši je lahko videti kot drag orehov les, svetlejši pa kot denimo javor. Ne povzroča alergijskih reakcij, je cenejši od tradicionalnih talnih oblog, enostaven pa je tudi za polaganje. Okolju je prijazen zaradi tega, ker hitro uspeva v praktično katerem koli toplejšem podnebju.

bamboo_floor_02.jpg

Bambusova tla so odporna proti ognju, nastanejo pa malo drugače kot običajni les. Trakovi iz bambusa so laminirani, tako da tvorijo želeno velikost talnih oblog. Končni videz lahko oponaša dragocene vrste lesa, zdrži pa toliko časa kot leseni izdelki, če z njim previdno ravnate.

bamboo_floo.jpg

Več pazljivosti in zaščitnih premazov

Tla iz bambusa so sicer podobno trpežna kot lesena, vendar pa zahtevajo malce več pazljivosti in zaščitnih premazov. Če po sobi premikate težko pohištvo, se namreč hitro zgodi, da talne obloge opraskate. Različne barvne odtenke proizvajalci pridobijo tako, da bambusove plošče segrevajo: temnejši bambus je bolj toplotno obdelan, zato je šibkejši in hitreje razpade, svetlejši pa manj obdelan in je zato bolj vzdržljiv. Proces segrevanja omehča bambus za okoli trideset odstotkov.

bamboo_flooring_trend.jpg

Talne obloge iz bambusa so običajno prevlečene z aluminijevim oksidom, vendar pa ta ne prispeva toliko k vzdržljivosti, kot to mogoče trdijo proizvajalci. Na splošno se bambusov les hitro obdrgne, poči ali kako drugače poškoduje. Industrijske bambusove talne obloge zato niso narejene samo iz bambusa, ampak imajo zraven različne (včasih zdravju nevarne) primesi, zaradi česar je material bolj trpežen.