Podobne referenčne objekte imajo tudi nekateri proizvajalci montažnih hiš, vendar gre tam praviloma za nekaj hiš, Xella pa je od leta 2005 do danes organizirala dneve odprtih vrat v 63 različnih objektih po vsej Sloveniji. To pomeni tudi toliko izkušenj lastnikov, obiskovalcev pa je bilo v vseh letih krepko več kot 10.000. In to ne samo radovednežev, ampak v veliki meri bodočih investitorjev, ki so se odločali in iskali rešitve ter sisteme gradnje svojih objektov. Xella letošnjo sezono ogledov hiš začenja 10. maja v Slovenskem Javorniku v novogradnji Primoža Kalana.

Enostavno, vendar natančno

Dnevi odprtih vrat so zagotovo izjemno zanimivi. V veliki meri tudi zaradi načina gradnje z ytongom. Investitorji se lahko odločijo za gradnjo v lastni režiji, lahko pa zaupajo gradnjo pooblaščenim izvajalcem. Bistvo ytonga je v enostavnosti gradnje, zahteva pa relativno natančnost in sledenje načrtom. Kaj to pomeni, smo lahko videli pri različnih investitorjih in samograditeljih v preteklosti, ki so s precizno roko in pazljivostjo zgradili številne objekte zagotovo boljše, kot bi jih na primer klasični zidar, ki bi se dela lotil malomarno. Letošnji obiski na dnevih odprtih vrat bodo še posebno zanimivi tudi zaradi nove zakonodaje in vprašanj, kako danes graditi objekt v lastni režiji, in predstavniki Xelle bodo tako kot vsa leta do sedaj odgovarjali na konkretna in strokovna vprašanja.

ytong_252.jpg

Poglejmo, kje bodo letos dnevi odprtih vrat. Kot nam je povedala Nataša Tavčar iz Xelle, začenjajo sezono 10. maja v Slovenskem Javorniku, 17. maja bo dan odprtih vrat pri investitorju Marjanu Mlakarju v Smledniku, karavana Xelle se potem seli v Ruše (24. maja) k Sašu Šulcu, maja ali junija pa načrtujejo dan odprtih vrat v Raki pri Alešu Škrubeju. Več informacij o dnevih odprtih vrat dobite na spletnem naslovu www.xella.si ali pri Frideriku Pergarju (041-805-362 ali friderik.pergar@xella.com). Jesenske termine bomo objavili tudi v naši prilogi Moj dom, seveda pa lahko vse informacije dobite tudi na Xellinem spletnem naslovu.

Leto 2010

Za ilustracijo poglejmo, kje so bili dnevi odprtih vrat v minulem letu. Delavci Xelle namreč organizirajo obiske hiš v različnih delih Slovenije, tako da prihranijo pot investitorjem, po drugi strani pa človek praviloma dobi vedno najboljšo informacijo od soseda...
Lani so tako začeli z dnevi odprtih vrat že aprila, in sicer pri družini Kores v Hajdini, maja so obiskali Roka Trdino v Cerkljah na Gorenjskem in družino Prelog v Melah pri Gornji Radgoni ter si ogledali hišo Neža lastnikov Jožice in Viktorja Škulja. Junija so bili na Primorskem v Materiji pri družini Davida Katiča in v Cerkljah ob Krki pri Karmen Krošl in Sandiju Štefančiču.

ytong_253.jpg

Jesenske obiske so začeli v Ajdovščini pri Mihu Ergaverju, izjemno zanimiv obisk pa je bil oktobra v Zavrhu pod Šmarno goro, kjer so si gosti ogledali hišo Eva, katere tloris je lastnik Matej Slabe deloma preuredil. Objekt je danes morda še bolj zanimiv, kajti letos spomladi je lastnik objekt dodatno izoliral s toplotnoizolacijskimi ploščami ytong multipor debeline 10 cm. Lansko sezono so končali v dvojčku v Lescah investitorjev Tine Kuruc in Benjamina Čakša.

Prvi korak do gradnje z ytongom

Različni proizvajalci pohištva imajo salone, nekateri graditelji montažnih hiš vzorčne objekte, podjetje Xella porobeton iz Kisovca pa svoj sistem gradnje s porobetonskimi zidaki in drugimi elementi ytong predstavlja na sejmih. Še posebno prisegajo na dneve odprtih vrat, na katerih obiskovalce seznanijo s strokovnimi nasveti in izkušnjami graditeljev ter poskrbijo tudi za pogostitev in praktično darilo za vsakega gosta. Enostaven in tudi zato tako uspešen recept, ki bodočemu graditelju dejansko da največ pravih informacij. Kot prvi korak do gradnje z ytongom...